Wat we kunnen leren van ongelukkige stellen

Relatie Muriel Oonincx 14 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Van je fouten kun je leren, en zo kun je ook leren van de relaties van ongelukkige stellen. Wij sommen een aantal punten voor je op.

Willen we niet allemaal een steady relatie waarin gepraat, gevreeën en veel lol gemaakt wordt? Volmondig ja. Onderzoekers, psychologen, filosofen en koppels zoeken al jaren naar het geheim. Door naar de valkuilen van anderen en relatiekillers te kijken kunnen we een hoop leren van de relatie van ongelukkige stellen.

Leren van relaties van ongelukkige stellen

Dit zijn 9 valkuilen (niet allemaal even steekhoudend denken wij) die door onderzoek worden ondersteund:

1. Je raakt verveeld

In het ‘Journal Psychological Science’ werd een onderzoek gepubliceerd dat onthulde dat koppels die allerlei activiteiten ondernemen (samen maar ook apart) een stuk gelukkiger waren dan degenen die weinig ondernamen en dus thuis aan verveling toegaven.

2. Je hebt veel ruzie nu, vroeger niet

Als je veel ruzie met elkaar maakt is het interessant om te kijken naar de historie van je relatie en ruzies. Uit onderzoek van Florida State bleek namelijk dat stellen die veel ruzieden in het begin van de relatie (maar de issues samen wisten op te lossen en uit te praten) gelukkiger zijn naarmate de jaren vorderen.

3. Er is veel jaloezie in de relatie

Een no-brainer, maar daar waar er veel jaloezie of onverschilligheid in de relatie is lopen relaties vaak mis. In het ‘Journal of Personality and Social Psychology’ werd beschreven dat het vieren van de successen van de partner tot veel hoger relatiesucces leidt.

4. Je hebt nauwelijks seks

De statistieken wijzen uit dat als je de frequentie van seks verhoogd van eens per maand naar eens per week je plezier in het leven en je relatie exponentieel toenemen. Dat moet lukken toch?

5. Je bent hetero

Homo koppels lijken gelukkiger te zijn en meer in verbinding met elkaar te staan. Volgens Brits onderzoek onder 5.000 personen hoef je niet meteen te schrikken als hetero, maar geeft het meer aan dat het belangrijk is om gemeenschappelijke interesses en open communicatie met elkaar te hebben

6. Gescheiden en ongelukkige stellen in je vriendenkring hebben

Onderzoek aan de Brown University toonde aan dat je 75% meer kans hebt om te scheiden als je vrienden hebt die ook gescheiden zijn.

7. Jullie slapen beide slecht

Als je beide stelselmatig slecht slaapt kan dat leiden dat grote relatiestress. Volgens Arizona onderzoek bleek dat mannen veel gelukkiger zijn met hun relatie als ze voldoende slapen. Bij vrouwen was het effect minder, maar nog steeds aanwezig. Naar bed, naar bed dus…

8. Een aantrekkelijk koppel

Mooie vrouwen hebben betere relaties met minder aantrekkelijke mannen. Wij vinden het wat dubieus klinken, maar goed er zit misschien wel een kern van waarheid in. Waarom zou een onaantrekkelijke man zijn vrouw niet op handen dragen en verwennen tot en met?

9. Te snel naar honk 3 gerend

Een Cornell University studie suggereert dat te snel aan seks en een relatie beginnen geen goed doet voor een langetermijn relatie. Er werd een positieve correlatie gevonden tussen het wachten met seks (minimaal een maand) en succes in een langdurig leven samen.

Meer leren uit relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen