Hej! 7x dingen die wij kunnen leren van de Zweedse opvoeding

Opvoeden Demi de Boer 15 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Bij Zweden denk je waarschijnlijk aan de prachtige landschappen, het noorderlicht, de mooie steden en het lekkere eten. Maar dat is niet het enige wat Zweden te bieden heeft. Er is namelijk een heleboel wat wij als ouders kunnen leren van de opvoeding in Zweden.

Zweden is een prachtig en welvarend land. Op het gebied van opvoeding doen zij een aantal dingen anders dan in Nederland. Dit zouden we kunnen leren van de Zweedse opvoedstijl.

Leven van opvoeding in Zweden

Veel buiten zijn en familiedagen, deze zeven kunnen wij leren van de opvoeding in Zweden.

Middagdutjes doe je buiten

Ondanks dat het in Zweden mega koud is, laten de Zweedse ouders hun kinderen buiten in de kinderwagens slapen. Natuurlijk pakken ze hun kinderen wel goed en warm in. In Zweden denken ze dat kinderen buiten beter slapen en dat de frisse lucht goed voor hen is. Het koude weer houdt de Zweedse bevolking in ieder geval niet tegen.

Gelijke verdeling

In Zweden krijgen ouders 480 dagen betaald verlof om met elkaar te delen. Hiervan zijn 90 dagen alleen voor vaders bedoeld. En dat is nog niet alles, ouders ontvangen namelijk een bonus voor gendergelijkheid. Ouders ontvangen een iets hoger loon wanneer zij de tijd voor de opvoeding gelijk verdelen. Dit zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheden voor de opvoeding gelijker verdeeld zijn. Deze is misschien wat minder makkelijk over te nemen, voor jou, omdat je bent gebonden aan het ouderschapsverlofbeleid in Nederland. Maar de volgende keer dat je partner zegt: “Jij stopt ze toch altijd in bad.” Kun jij je partner even vertellen over het belang van gendergelijkheid.

Slecht weer bestaat niet

“Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding.” Deze Zweedse uitdrukking zegt al genoeg, de Zweedse kinderen spelen namelijk elke dag buiten. En ook op Zweedse scholen wordt van de kinderen verwacht dat ze elke dag buiten zullen spelen, ongeacht het weer. Daarbij komen schoolsluitingen door slecht weer eigenlijk nooit voor. Dit komt, nogmaals, omdat de Zweden ervan overtuigd zijn dat frisse lucht essentieel is voor de ontwikkeling van een kind.

Vrijdag is familiedag

Vrijdag is de dag waarop gezinnen tijd maken voor elkaar. Ze gaan lekker met elkaar onder een deken liggen, steken de kaarsen aan en zetten een goede familiefilm op. En dat alles onder het genot van goede snacks! In Zweden wordt dit Fredagsmys genoemd, dit is een combinatie van de woorden vrijdag (fredag) en gezellig (mys). Wij denken dat niet alleen ouders, maar ook de kinderen blij worden van deze Zweedse traditie.

Spelen, spelen en nog eens spelen

De grootste focus in het Zweedse schoolsysteem is spelen. Kinderen besteden het grootste deel van hun tijd aan spelen, totdat zij zeven jaar worden.

Blij met jezelf

Zweedse ouders vinden het erg belangrijk dat kinderen niet het gevoel hebben dat zij aan sociale verwachtingen moeten voldoen en er wordt op scholen gebruik gemaakt van genderadviseurs. Daarbij zijn ze heel makkelijk als het gaat om naaktheid en streven Zweedse ouders ernaar dat kinderen zich prettig voelen in hun lichaam. In Zweden streven ze er dus naar dat iedereen mooi is op zijn eigen manier. Daar zou elk land wat van kunnen leren, toch?

Weg met die drukke schema’s

Eerst zwemles, daarna hockeytraining en dan nog even door naar de muziekles. Als dit je bekend voorkomt, zou je ook iets kunnen meenemen uit de Zweedse opvoeding. In Zweden zitten de schema’s van de kinderen namelijk niet zo vol, ze gaan gewoon lekker buiten spelen na school.

Hey habibi! Dit kunnen we leren over de opvoeding in Egypte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme