Life hacks voor werkende ouders: deze 5 tips helpen je vooruit

Kinderen Winnie Verswijvel 20 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Poeh, werkende ouders hebben het niet altijd even makkelijk. Want werk je en heb je (jonge) kinderen, dan combineer je in feite twee full-time jobs. En weet je soms niet hoe je al die ballen in de lucht kan houden? Dan zijn dit 5 fijne life hacks voor werkende ouders waar je wat aan hebt.

Nope, we beweren niet dat alles vanaf nu vlekkeloos zal lopen. Maar met deze life hacks geven we je in ieder geval 5 handvatten voor een efficiënter werkleven met kinderen.

5 life hacks voor werkende ouders

1. Zorg altijd voor een plan B

Als er één ding is dat typerend is voor een huishouden met kinderen, dan is het wel dat je je nooit 100% kan voorbereiden. Tenzij je je voorbereidt op een plan B natuurlijk.

Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een paar genderneutrale cadeautjes in huis hebt (voor het geval je er één vergeet te kopen voor dat ene verjaardagsfeestje), zorg dat je groenten en brood in je diepvries hebt liggen en dat er een schone set kleren in de kofferbak van de auto klaarligt. You never know. 

2. Gebruik een keukenklok

Heb je weinig tijd en wil je dat je kinderen een beetje opschieten? Leg hen dan uit hoeveel tijd ze hebben om een taak uit te voeren aan de hand van een zichtbare keukenklok.

Op die manier snappen ze op een visuele manier hoeveel tijd te over hebben. Wetende dat de klok begint te tikken, geeft hen daarbij een boost om in actie te komen. Ideaal voor klassiekers als het aankleed-proces in de ochtend.

3. Leer hen verantwoordelijkheid aan

Deze tip valt niet onder de categorie ‘quick win‘, but it’ll sure pay-off on the long run! Als ouder heb je misschien de neiging om je kind continue te helpen en te redden. Hoe normaal dat ook is, het risico is hier dat het kind zich niet verantwoordelijk voor zijn fouten zal voelen.

Daarom levert het veel op om kinderen zelf te laten opdraaien voor negatief gedrag. Willen ze hun huiswerk niet maken, dan moeten ze daar zelf de gevolgen van dragen. Treuzelen ze, dan moeten ze zelf aanvoelen hoe het voelt om ergens te laat te komen. Op de lange termijn betaalt dit zich vanzelf uit.

4. Sluit hen niet af van het huishouden

Sure, kinderen die willen helpen in het huishouden geven soms meer stress dan dat ze effectief helpen. Toch is het belangrijk om hen uit te leggen dat er nu eenmaal dingen in huis moeten gebeuren. Leer hen begrijpen dat er daarom niet altijd tijd is om leuke dingen te doen.

Je zal merken dat kinderen dit begrijpen en accepteren. Voel je dus niet verplicht om je huishouden altijd links te laten liggen. Stel af en toe je eigen prioriteiten en betrek – waar mogelijk – je kinderen daarbij.

5. Plan fun moments in

In de eerste plaats wil je natuurlijk dat je kinderen gelukkig zijn. Toch is dat als werkende ouder niet altijd vanzelfsprekend. Daarom kan het helpen om dagelijks een moment van fun in te plannen. Voor je kinderen is het iets om naar uit te kijken en voor jou is het een makkelijke manier om te verzekeren dat ze ten minste één keer per dag verblijd worden.

Zo’n fun moment vul je natuurlijk helemaal zelf in. Laat hen een favoriet snoepje kiezen, lees hen een boek naar keuze voor of kijk samen naar hun favoriete TV-programma. Het zit’m in dit soort kleine, bonding moments!

Succes, you got this.

Meer over werken met kinderen

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme