Luisteren naar advies consultatiebureau? ‘Volg je eigen moedergevoel’

Opvoeden Wilma Groothuis 26 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Samantha (30). Het dilemma luidde: “Moet ik naar het advies van het consultatiebureau luisteren?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Advies van het consultatiebureau

“Tien weken geleden werd ik moeder van mijn eerste zoon, Lionel. Hij was aan het begin heel onrustig, maar een paar weken geleden merkte ik dat hij iets rustiger werd als ik hem meer voedingen op een dag gaf. Bij het consultatiebureau zei ik eerlijk dat ik hem twaalf tot vijftien keer per dag aanlegde. Volgens de arts was het veel te veel en heeft hij genoeg aan zes of zeven voedingen. Ik heb het een aantal dagen geprobeerd, maar we hadden snel weer een huilende en hongerige baby. Moet ik naar het consultatiebureau of naar mijn moedergevoel luisteren?”

Meningen van Famme-lezers

Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Samantha haar dilemma: “Moet ik naar het advies van het consultatiebureau luisteren?”

Tonnetje rond

Annelies – “Je eigen moedergevoel volgen! Ik heb mijn kinderen ook borstvoeding op verzoek gegeven en ik kreeg ook commentaar op het consultatiebureau. Mijn zoon was tonnetje rond. Nu is hij 16 jaar, kerngezond en graatmager. Komt dus helemaal goed.”

Ieder kind is anders

Mirjam – “Ieder kindje is anders en volgens een patroon werken dat voorgeschreven staat, wil nog niet zeggen dat dat ook aanslaat bij jou kind. Ik zou wel een keertje met de huisarts praten, maar ook je eigen gevoel aanspreken.”

Van borstvoeding worden ze nooit te dik

Jacqueline – “Toen het consultatiebureau aan mij vroeg hoe vaak ik mijn zoontje aanlegde, zei ik dat ik hem ‘s morgens om de vier uur aanlegde en in de loop van de dag vaker, omdat hij dan kleinere beetjes dronk. Ik kwam ook op ongeveer twaalf keer per dag uit. De arts zei: ‘Helemaal prima dat je naar je kind luistert. Van borstvoeding worden ze nooit te dik, want als je vaker aanlegt, wordt de melk dunner.’ Ze zei alleen dat ik niet moest vergeten ook naar mezelf te luisteren. Als ik zelf problemen had met twaalf voedingen, dan moest ik een andere oplossing zoeken, zoals ‘s morgens kolven en dat ‘s middags geven.”

Hoeveel krijgt je kind binnen?

Merissa – “Met borstvoeding geven weet je sowieso niet hoeveel je kind per keer binnen krijgt. Is het twaalf tot veertien keer een beetje of twaalf tot veertien keer helemaal vol? Dat is natuurlijk wel een verschil. Dat weet je niet, want je kan het niet meten. Wanneer je kind vraagt om eten, moet je het gewoon geven, lijkt mij dan.”

Geen verstand van

Nicky – “Als het consultatiebureau in mijn ervaring grotendeels ergens geen verstand van heeft, is het wel van borstvoeding. Daarom zou ik altijd je eigen gevoel volgen en als je daar hulp bij wilt, zou ik een lactatiekundige aanschrijven, maar niet het consultatiebureau.”

Ze hebben een papiertje

Ingrid – “Naar je moedergevoel luisteren, echt! Als ik had geluisterd naar de mensen die zichzelf expert noemen omdat ze een papiertje hebben en/of al jaren dat werk doen, had het leven van mijn gezin er in zeer negatieve zin heel anders voorgestaan.”

We diëten ons hele leven

Daniëlle – “Borstvoeding is anders dan flesvoeding. Twaalf tot vijftien flessen op een dag is echt te veel, maar borstvoeding stemt af op je kindje en je kindje drinkt wat het nodig heeft. Dit aantal is normaal hoor, lekker je gevoel volgen. Je kind verliest voldoende zodra het gaat lopen en de lengte in gaat. We diëten ons hele leven, laten we niet starten net na geboorte.”

Obesitas is aangeboren

Annemiek – “Als de curve echt niet klopt en het gewicht en de lengte echt te ver uit balans zijn, is het beter om naar de huisarts te gaan om te overleggen en een doorverwijzing te vragen voor de kinderarts. Obesitas is aangeboren en wordt niet gekweekt, om het maar zo te zeggen. Mensen, dus ook baby’s, kunnen geboren worden met de aanleg voor obesitas. Zij hebben een constant hongergevoel, omdat er geen seintje vanuit hun maag naar hun brein gaat dat hun maag vol is. De gevolgen kunnen dan groot zijn als ze hier niet mee leren omgaan en hoe erg het ook is, ook als baby zijnde.”

Naar jezelf luisteren

Helma – “Onze tweede heeft de eerste weken om het half uur gedronken, dag en nacht. Hij had gewoon honger, altijd honger. Hij zat qua gewicht boven de curve uit, maar het consultatiebureau bejubelde alleen maar dat je met borstvoeding niet kon overvoeden en dat ik vooral door moest gaan met voor mijn gevoel 100.000 voedingen per dag. Het is nu een leuk kind, met zeker geen overgewicht. Vooral naar jezelf luisteren!”

Consternatie-bureau

Jeanette – “Wij noemden het vroeger altijd het consternatie-bureau… Lekker doen waar je baby zich fijn bij voelt.”

Momtalk #2 over het consultatiebureau: ‘Ik heb weleens gelogen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme