Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 8 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Mirthe: ‘Ik moet mijn man ’s nachts altijd wakker maken voor de baby’

Mirthe’s man wordt met geen mogelijkheid wakker als de baby ’s nachts huilt. Terwijl ze juist afgesproken hebben om de nachten eerlijk te verdelen. Toch moet Mirthe hem elke nacht met grof geweld wakker maken. “Ik kan het net zo goed allemaal zelf doen.”

“Op het moment dat we kinderen wilden, hebben we meteen duidelijke afspraken gemaakt. Stijn en ik werken allebei vier dagen en daarom zou de zorg voor een kind eerlijk verdeeld moeten worden. Ook ’s nachts.

Mijn man wordt niet wakker van de baby

Na anderhalf jaar proberen was het eindelijk zo ver. Ik was in verwachting van onze dochter Sophia. Stijn en ik waren er allebei echt aan toe om ouders te worden en wij deden dan ook alles samen. We gingen samen naar de grote babywinkels, we zochten weloverwogen een kinderwagen uit en we deden twee zwangerschapscursussen.

Toen Sophia uiteindelijk geboren werd, verliep de kraamweek heel goed. We zaten op een roze wolk. Natuurlijk moest ik herstellen van de bevalling, maar met Stijn was ik in goede handen. Hij zorgde goed voor mij en onze dochter.

Korte nachten

Wel maakten we al vanaf het begin korte nachten met Sophia. Ze werd om de paar uur wakker om bij mij te drinken. Niet alleen de eerste weken, maar maandenlang. Om 12.00 uur ’s nachts werd ze wakker als ik net een uurtje lag te slapen. Dan weer rond 3.00 uur en dan om 6.00 uur, precies een uur voordat de wekker gaat.

De korte nachten braken mij op, maar gelukkig kon ik overdag bijtanken omdat ik verlof had. Helaas komt aan alles een eind, want ook ik moest weer aan de bak. Na drie maanden verlof ging ik weer aan het werk. In eerste instantie drie dagen, maar na een half jaar zou ik weer op vier zitten.

Om de beurt een nacht

Met Stijn heb ik duidelijk afgesproken dat we de nachten om de beurt gingen doen. De ene nacht moest hij eruit voor Sophia en de andere nacht was ik aan de beurt. Zo konden we allebei tenminste om de dag een hele nacht slapen. Ik had flesjes gekolfde melk klaargezet in de koelkast die hij ’s nachts kon opwarmen.

Meteen de eerste nacht ging het al mis. Stijn werd niet wakker voor Sophia’s eerste fles. Ik moest hem wakker duwen toen ik haar hoorde huilen. Het kostte me zoveel moeite dat ik inmiddels zelf klaar wakker was. Stijn verontschuldigde zich en liep slaperig naar beneden om een flesje op te warmen.

Net zo goed zelf doen

De volgende dag zei ik tegen Stijn dat ik ontzettend baalde dat hij niet vanzelf uit bed ging. Stijn zei dat het niet meer zou gebeuren en dat ik me geen zorgen hoefde te maken, maar de eerstvolgende nacht dat hij aan de beurt was gebeurde het gewoon weer.

We zijn nu een paar weken verder en ik moet mijn man elke keer wakker maken als Sophia ’s nachts huilt. Zelf word ik bij de eerste kik wakker dus ik begrijp gewoon niet dat hij er zo vast doorheen slaapt. Ik moet hem elke keer bijna met geweld wakker maken. Niet bevorderlijk voor onze stemming elke nacht. Ik kan het net zo goed allemaal zelf doen.”

Een tattoo met de naam van je man: ‘Dat is het stomste wat je kan doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme