Mediaopvoeding leeft nauwelijks bij ouders van jonge kinderen

Opvoeden Lise Steegmans 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van nul tot en met zes jaar geen urgent onderwerp. Nog erger; dit opvoedthema krijgt de minste prioriteit van ouders. Dat blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022.

Het onderzoek toont aan dat ouders zich onvoldoende bewust zijn van de schadelijke langetermijneffecten van mediagebruik.

Beweging en schermtijd moeten in balans zijn

Wat is er nodig voor een gezonde week en welke rol spelen beweging en beeldschermen hierbij? Wat levert tijd spenderen achter een beeldscherm een kind op en wat kan het een kind kosten? Deze vragen worden maar weinig gesteld door ouders aan het begin van een nieuwe week. Of überhaupt als het gaat om schermtijd.

Waarom je met je kleuter wil praten terwijl hij televisie kijkt

Minste prioriteit

Van verschillende opvoedthema’s staat het mediagebruik van kinderen met vier procent op de laatste plek. Vraagstukken rond gezond eten (36%), sociaal gedrag (27%), voldoende bewegen (17%) en hygiëne (16%) zijn volgens de meeste ouders belangrijker om over na te denken dan wat kinderen met media doen.

Schadelijke langetermijneffecten

Hierdoor zijn ouders zich onvoldoende bewust van de schadelijke langetermijneffecten van mediagebruik. Slechts een kwart van de ouders maakt zich zorgen over negatieve effecten zoals bijziendheid of overgewicht. Dat is niet alleen zorgelijk, maar ook opvallend. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat ouders negatieve effecten ervaren van media zoals druk en opstandig gedrag (52%), moeite met in slaap vallen (38%) en verlegenheid (33%)  en/of eetproblemen (30%).

Het grootste deel van de ouders ziet vooral positieve effecten, zoals zoals taalvaardigheid en creativiteit.

Die positieve effecten tellen inderaad ook mee, zolang het maar in balans is. Negatieve effecten van mediagebruik zoals druk en opstandig gedrag en moeite met slapen kunnen voor een groot deel opgelost worden met beweging. Beweging heeft een positieve invloed op de fysieke ontwikkeling van kinderen, de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. “Gezondheid, plezier, zelfvertrouwen en slaap hebben allen een relatie met bewegen. ‘Bewegen’ en ‘mediagebruik’ kunnen elkaar hier versterken: zet in op een gezonde balans!”, stelt Rebecca Beck, Specialist Fit & Gezond (Kenniscentrum Sport & Bewegen) op Netwerk Mediawijsheid.

Dat de mediaopvoeding niet optimaal is en jonge kinderen veel te veel tijd achter een scherm doorbrengen, is inmiddels duidelijk. Maar welk medium is favoriet? Dat lees je hier.

Dit is waarom we Sesamstraat missen op de Nederlandse televisie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme