Mentaal sterke kinderen opvoeden doe je door deze dingen juist te laten

Opvoeden Lisa van den Akker 5 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Je kind zal in zijn of haar volwassen leven tegen verschillende dingen aanlopen en het liefst wil je dat hij daar mentaal op voorbereid is, of in ieder geval met bepaalde situaties om kan gaan. Je kind mentaal sterk opvoeden betekent dan ook dat hij stevig in zijn schoenen staat en een tegenslag aankan.

Mentaal sterke kinderen opvoeden

Het betekent niet dat je kind geen emoties mag tonen, maar juist dat het weet waar hij staat en dat hij leert om te denken in oplossingen en met bepaalde situaties om kan gaan. Zo’n mentaal sterk kind opvoeden doe je door zelf bepaalde dingen te laten.

Teleurstelling ‘goedpraten’

Teleurstellingen en tegenslagen horen bij het leven en dus is het belangrijk dat je kind dit al vroeg leert. Een toets niet halen of op de bank moeten zitten tijdens een sportwedstrijd horen daar dus bij. In plaats van medelijden te hebben en het goed te praten, leer je je kind de positieve kanten ervan te bekijken of een oplossing te bedenken.

Jong geleerd, oud gedaan: tips om kinderen goede gewoonten aan te leren

Dingen toelaten vanuit je eigen schuldgevoel

Je voelt je soms misschien schuldig bij het nemen van bepaalde beslissingen, omdat je weet dat je kind die beslissing niet leuk gaat vinden. Toch is het goed om niet toe te geven aan die gevoelens en daardoor je kind te geven wat hij wilt. Hij moet leren dat hij voor zichzelf ‘nee’ mag zeggen, ook al voelt hij zich schuldig tegenover iemand anders. En jij geeft daarin dus het goede voorbeeld.

Opvoeden vanuit angst

Door je kind voor alles te beschermen zal hij zelf niet sterk in zijn schoenen staan wanneer dat nodig is. Begeleid hem bij dingen die gevaarlijk kunnen zijn, in plaats van ze te vermijden, zodat hij zelfverzekerd wordt en zich weet te redden in situaties die hij later spannend vindt.

Perfectie verwachten

Verwachten dat je kind alles perfect kan en doet, werkt averechts. Je kind leert dan namelijk niet dat falen ook bij het leven hoort. Dat het normaal, en ook prima is, als ze iets niet of minder goed kunnen dan een ander. Leer je kind liever de beste versie van zichzelf te worden en niet de beste in alles.

Kinderen geen verantwoordelijkheid geven

Geef je kinderen juist een aantal taken die bij zijn leeftijd passen en die hij prima kan doen. Ze leert hij dat bepaalde verantwoordelijkheden bij het leven horen en niet dat alles voor hem gedaan wordt.

7 tips om het zelfvertrouwen van je kind te versterken

Kinderen beschermen tegen verdriet of pijn

Pijn, verdriet, teleurstellingen… het zijn allemaal dingen die bij het leven horen en ook kinderen moeten leren omgaan met deze gevoelens. Door ze hier al vroeg in te begeleiding en ondersteunen, help je je kind met het verdragen van zulke gevoelens. Zo kan hij dit later zelf.

Voorkomen dat je kind fouten maakt

Als je altijd de fouten van je kind corrigeert, zal hij nooit leren wat natuurlijke consequenties zijn. Bijvoorbeeld checken of hij echt zelf zijn lunch in zijn tas gestopt heeft of zijn sportkleding in de was heeft gedaan. Laat je dit aan hem over en hij doet iets niet, dan leert hij meteen wat daarvan de consequenties zijn en zal hij het een volgende keer niet snel weer niet doen of vergeten.

Lees ook: Onderzoek: een ‘harde’ opvoeding leidt tot ‘ongevoelige’ kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme