Zittend beroep? 3 leuke tips om tijdens je werkdag tóch wat vaker te staan

Gezondheid Sharon van der Werf 21 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders zitten het meest van alle mensen in Europa. Er is geen enkel land dat langer zit dan wij – laat dat maar even op je inwerken. En dat terwijl zitten “het nieuwe roken” genoemd wordt. Daarom delen we hier 3 tips om ook op jouw werkdag wat minder zituren te maken.

Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Waarom je niet de hele dag wilt zitten

De hele dag zitten is niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Je hoeft echt niet elke dag die 10.000 stappen perse te halen, maar een stuk meer opstaan, wandelen, bewegen of sporten is wel goed voor je lichaam. Zo blijven je spieren soepel en heb je minder kans op blessures.

De hele dag door zitten? Dit is niet alleen slecht voor je lichaam

1. Neem af en toe een dance-break

Werk je veel vanuit huis? Maak gebruik van die anonimiteit en stel een foute playlist samen van nummers waar je niet stil op kunt zitten. Van ABBA’s Dancing Queen tot Africa van Toto, kies nummers waar jij vrolijk van wordt. Zit je even in een werkdipje? Kies dan een nummer uit die lijst uit, sta op, en dans! Daar is jouw lichaam niet alleen blij mee, maar het geeft ook jouw mindset een boost. Hallo productiviteit.

2. Ga na elke maaltijd 10 minuten naar buiten

Het is écht niet nodig om na de lunch een uur buiten te gaan lopen. Kleine beetjes worden samen één groot geheel, dus het is bijvoorbeeld een mooi streven om na elke maaltijd een klein rondje van 10-15 minuten te lopen. Echt een blokje om dus. Doe je dat vier keer per dag, dan heb je toch bijna een uur gelopen zonder dat dat voor je gevoel echt zo veel tijd in beslag nam.

3. En als je op kantoor zit?

Ook als je op kantoor zit, zijn er een paar simpele hacks waardoor je meer zult lopen en staan. Drink bijvoorbeeld eens wat meer (haal jij die twee tot drie liter water per dag al?). Zo sta je niet alleen vaker op om een kop thee te halen, maar je moet ook vaker naar het toilet.

Daarnaast kan je natuurlijk ook staand bellen, naar je collega’s toelopen als je iets wilt bespreken (in plaats van een appje of mailtje sturen), een rondje lopen met een koffie in je hand, of vergaderingen lopend doen. Wist je dat lopend vergaderen ook nog eens heel goed is voor het bedenken van ideeën? Dubbele winst dus.

Geen energie? 5x Tips tegen een middagdip (die écht werken!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme