Morning sickness: met deze 5 tips kom jij je zwangerschap wel door!

Zwanger Valéry de Voijs 29 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Je hebt je ogen nog niet open of je voelt die misselijke smaak weer in je mond. Je kunt bijna niet meer slikken of je voelt de urge om naar het toilet te rennen. Morning sickness. We krijgen er bijna allemaal mee te maken. We kunnen het helaas niet voor je laten verdwijnen. We kunnen je wel wat tips geven waardoor jij er beter mee kan omgaan.

Onze beste zeven tips lees je hier.

Morning sickness

1. Kleine snacks

Het helpt enorm veel als je gedurende de dag kleine snacks eet. Dat betekent niet dat jij die bak ijs in één keer naar binnen hoeft te werken, maar crackertjes of stukjes rijstwafels kunnen helpen. Leg bijvoorbeeld een pak crackers op je nachtkastje en neem voor je gaat slapen nog een paar hapjes. Ook als je ‘s nachts eruit moet om te plassen is het handig om ze binnen handbereik te nemen. Als je ‘s ochtends wakker wordt neem je als eerste een hapje van zo’n cracker en je zult zien dat de misselijkheid stukken minder wordt.

2. Weet wat het erger maakt

Houdt een dagboekje bij, zodat je weet wanneer het erger wordt. Als jij opeens intens misselijk wordt, schrijf dan op wat er gebeurt. Bij veel mensen maken deze dingen de misselijkheid erger:

 • Parfum
 • Fel licht
 • Te heet
 • Niet genoeg water gedronken
 • Te strakke BH
 • Teveel eten
 • ‘Verkeerde’ dingen gegeten
 • 3. Let op je voeding

  Maak je niet te druk of je alle vitaminen binnen krijgt. Je hebt gedurende de rest van je zwangerschap nog genoeg tijd om voldoende fruit en groenten binnen te krijgen. Voor nu is het belangrijk dat je jezelf niet pusht en eet wat goed voelt voor jou. Gemberthee kan bijvoorbeeld je redding zijn. Ook voedsel dat rijk is aan vitamine B6 kan je helpen bij misselijkheid. Denk dan aan noten, avocado’s, spinazie, bananen of rozijnen.

  4. Ruik aan een citroen

  Heel fijn die wierook, geur kaarsen en dure parfums maar in deze fase van je zwangerschap wil jij het au natural houden. Snijd bijvoorbeeld een citroen in stukjes en ruik eraan. Meerdere onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat de geur van citroenen de misselijkheid bij vrouwen kan verminderen.

  5. Deze koekjes doen wonderen

  Deze koekjes laten de misselijkheid als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zelfs als jij te misselijk bent om in de keuken te staan zal je partner deze gember koekjes gemakkelijk en snel kunnen klaarmaken. Het is daarbij belangrijk dat je voldoende drinkt. Genoeg van water? Probeer dan watermeloensap of kokoswater.

  Slecht geslapen? 6 (bewezen) manieren om je energie te boosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme