5 Tekenen waaraan je een narcist bij de eerste ontmoeting al kan herkennen

Narcisten voelen zich superieur, hebben geen empathie en maken gebruik van anderen. Toch zijn er ook narcisten die het heel goed kunnen verbloemen. Je wilt er natuurlijk zo vroeg mogelijk achter komen of je te maken hebt met een narcist.

‘Gelukkig’ zijn er daadwerkelijke eigenschappen of gedragingen die een narcist zal onthullen al bij de eerste ontmoeting:

1. Grootspraak

Een wolf in schaapskleren laat natuurlijk niet meteen zijn ware aard zien op de eerste date, maar sommige narcisten zullen eruit springen. Ze zullen al vroeg beweren dat ze ‘nooit tegen je zullen liegen’ en hij (of zij) zal volop praten over hoe transparant, loyaal en eerlijk is. Iemand met ware integriteit hoeft er niet voortdurend over te praten. Pathologische leugenaars moeten hun leugens blijven ondersteunen, en deskundigen merken op dat ze dat vooral doen door meer en meer details aan hun verhaal toe te voegen (veel meer dan nodig is).

2. Oversharing

Het kan je opvallen dat degene waarmee je op date bent veel persoonlijke dingen aan je verteld, of dat hij om veel persoonlijke informatie van jou vraagt. Dat doen ze niet om dicht bij je te komen – integendeel, ze delen informatie die misschien niet eens waar is om maar één reden: ze willen dat je ze volledig vertrouwt. Zodra zij gaan vertellen over hun eerdere relaties of hun exen beklagen, verwachten ze dat jij hetzelfde doet.

Volgens deskundigen verzamelen narcisten informatie over jou zodat ze je zwakke en sterke punten, kwetsbaarheden en geheime verlangens kunnen beoordelen. Zodra ze dit allemaal van je weten, zal hij zorgen dat hij overkomt als degene waar jij naar op zoek bent. Des te belangrijker dus om de informatie die je geeft op de eerste dag te beperken. Geef iemand niet direct toegang tot je (relatie)geschiedenis of je grootste angsten.

3. Liefdesbombardementen

Je kunt veel aandacht, lof en vleierij verwachten. Het is dé manier van narcisten om je aandacht te beheersen. Zodra de focus volledig op jou is gericht, verwachten ze dat de focus ook op hen komt te liggen. Ze zullen erg snel zijn met alles: binnen no time zal je een uitnodiging krijgen om zijn vrienden te ontmoeten, hij zal aan iedereen vertellen hoeveel jullie gemeen hebben, sterker nog: hij zal je zelfs duidelijk maken dat-ie met je wil trouwen in de toekomst.

4. Een harem

Het kan zijn dat je aan alles merkt dat jij niet het belangrijkste doelwit bent van deze narcist. Zegt hij constant afspraken af? Is hij nooit beschikbaar of komt-ie niet opdagen? Het kan zijn dat hij dan verschillende prooien heeft. Je zou aan de narcist kunnen herkennen of hij een ‘harem’ heeft, bijvoorbeeld als hij constant praat over exen of vrienden.

5. Constant flirten en aandacht zoeken

Narcisten zijn charismatische aandachtzoekers. Narcisten genieten volop van de schijnwerpers. Je kunt tijdens de eerste ontmoeting al merken dat hij constant overdreven aan het flirten is met bijvoorbeeld de serveerster of ober. Je kunt het ook merken aan onnodige gesprekken met vreemdelingen om je heen. En hoewel een sociale, extraverte houding best aantrekkelijk kan zijn, doet een narcist dit tijdens de eerste date om heel andere redenen. Een narcist is rusteloos – hij heeft constant aandacht en validatie nodig van de mensen om hem heen.

Het belangrijkste is misschien wel: luister naar je instinct en vertrouw op jezelf. Als iemand je ongemakkelijk of niet goed laat voelen, is daar meestal een reden voor. Neem een stapje terug. Het is makkelijk om enthousiast te worden van iemand die alles lijkt te hebben wat je maar wil – maar narcisten weten precies hoe ze onze droomman of droomvrouw moeten spelen.

Meer over narcisme:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
5 Tekenen waaraan je een narcist bij de eerste ontmoeting al kan herkennen
Sluiten