Waarom je nooit met nat haar moet gaan slapen

Lifestyle Maaike van de Graaf 31 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Als je gaat slapen met nat haar, maak je van je heerlijke slaapplek een broedplek voor bacteriën. Klinkt niet echt fris he, vooral als je denkt dat je heerlijk fris en schoon gewassen de douche uit komt gewandeld.

We kennen het wel, de dag is weer veel te snel gegaan en je springt nog even onder de douche omdat je de dag van je af wilt spoelen (en weet dat je morgen geen tijd hebt). Je natte haren drogen? Dat is zóóó voor kinderen. Dus plof je je nattige haar op het hoofdkussen. Slapen…

Geen probleem toch? Helaas, het blijkt dat dat anders ligt.

Waarom je nooit met nat haar moet gaan slapen

We willen het liever niet weten, maar ons bed is eigenlijk heel erg vatbaar voor allerlei bacteriën. Vooral als je met nat haar gaat slapen op je kussen. De bacteriën die zojuist zijn gaan broeden, blijven in je kussen achter. Het is dan ook om allerlei redenen niet verstandig om met natte haren te gaan slapen:

1. Verkouden

We denken snel vaak dat we verkouden kunnen worden als we met nat haar de deur uit gaan. Dat klopt alleen als het koud is buiten. Maar we gaan er even vanuit dat je kamer een aangename temperatuur heeft en je niet naar buiten hoeft. De boosdoeners die ervoor zorgen dat jij verkouden rondloopt zijn echter de bacteriën die verstopt zitten in je kussen. Daar waar jij je neus, mond en ogen in gedrukt hebt.

2. Infecties

Door je huid bloot te stellen aan vochtige bacteriën, ben je veel kwetsbaarder voor infecties. De meest voorkomende daarvan is de ontwikkeling van roos in je haar, en ringworm op de hoofdhuid. Brrrr.

3. Huidconditie

De gezonde uitstraling van je haar en huid kan ook verslechteren door het slapen met nat haar. Want we weten allemaal, als je een bad hair day hebt, dan kun je je nog zo mooi aankleden en opmaken, maar het helpt niet. Je huid kan wel tegen een stootje, maar langdurige blootstelling aan de bacteriën kan zorgen voor een algehele achteruitgang van de gezondheid van de huid. Denk aan, uitdroging, acne, irritaties en infecties.

We slapen een derde van ons leven. Dat is nogal wat. Stel je voor dat je je al die tijd wentelt in een bacterienest… Geen fijne gedachte. niet niets, dus zou je deze lange tijd van je leven echt samen willen slapen met allemaal bacteriën. Tegen je gezicht aan gedrukt?

Waarom slapen we met nat haar?

1. Het is teveel moeite

We willen gewoon niet nog langer wachten, het bed lonkt. Na een lange dag kunnen we alleen nog maar denken aan hoe je zo snel mogelijk in je bed kan liggen.

2. Je bent te moe

Je bent te moe om je föhn te zoeken, of om überhaupt nog te bewegen. Dus je denkt dat het een slim idee is om je haar te laten drogen terwijl je nog een film op de bank afkijkt. Blijkbaar ben je moe genoeg om half in slaap te vallen dus zonder na te denken ga je in bed liggen. Voor je het weet slaap je dus alsnog met semi-nat haar op je kussen.

3. Je wil geen föhn gebruiken

Je wil je haar niet beschadigen met de warme lucht die uit een föhn komt. Dus je denkt dat het een betere optie is om je haar gewoon maar vanzelf te laten drogen tijdens je slaap. Als je de gezondheid van je haar je lief is dan wil je met droog haar naar bed.

Oké dus wat kunnen we eraan doen?

1. Was je haar in de ochtend

Op deze manier kan je haar gewoon overdag drogen, zonder dat je natte manen op een kussen gedrapeerd liggen.

2. Maak het jezelf makkelijk

Als je nu toch voortaan je haar droog wil hebben, maar ook ‘s avonds wil douchen, dan is het een idee om de föhn op grijpafstand neer te leggen. Dan pak je hem toch sneller dan wanneer je al je kastjes af moet gaan.

3. Plaats een droge handdoek op je kussen

We zijn tenslotte ook maar mensen. Om te voorkomen dat al het water vanuit je haar door je kussen heen zakt is het slim om er een droge handdoek tussen te leggen. Op deze manier kan het meeste vocht op de handdoek blijven liggen. Niet ideaal, maar beter dan niks.

Meer lezen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme