Redactie
Redactie Gezondheid 18 aug 2017

11 x overtuigende manieren om een ochtendmens te worden

Feit: je hebt avond- en ochtendmensen. Nog een feit: de wereld is meer ingericht op die laatste categorie. We beginnen immers niet voor niets meestal tussen 8 en 9 ‘s ochtends met werken, en ook kinderen worden geacht zo rond die tijd op school te verschijnen. Los van de winkels die 24/7 open zijn (lang leve online shopping), is de maatschappij in de kern nou eenmaal toegankelijker voor mensen die pieken tussen pak ‘m beet 9 en 5.

Dat is af en toe flink zuur voor mensen die niet gehinderd worden door kinderen (die doorgaans ook meer een voorkeur voor ochtendactiviteiten hebben) en die liefst pas rond het middaguur aan hun dag beginnen. Maar minstens zo zuur is het voor mensen die wel worden gehinderd door kinderen, en ook door een baan, en meer van dat soort geneuzel. Kortom: die wel moeten. Opstaan dus.

Van een nachtdier in een week naar een ochtendmens? (het kan)

Ziehier een tiental tips om dat proces iets te vergemakkelijken. En logischerwijs heeft dat niet alleen maar betrekking op hoe je ‘s morgens fris en fruitig je bed uit springt, maar zeker ook op hoe je ‘s avonds makkelijk(er) in slaap valt. Naast een aantal open deuren (you snooze, you lose), wellicht ook een paar tips waar je nog niet van gehoord had. Doe er je voordeel mee.

1. Neem het stap voor stap: gooi niet in een keer drastisch je ritme om

Het euvel van avondmensen is dat ze vaak ook later naar bed gaan dan ochtendmensen. Duh-uh. Toch zit er niets anders op dan eerder naar bed gaan. Echter, het is cruciaal om niet ineens je bedtijd van 1.30u ‘s nachts drastisch te vervroegen naar 22.00u – dat werkt niet. Verstandiger is het om het geleidelijk in partjes van ommenabij een kwartier te werken, en dit dan dagelijks uit te bouwen totdat je op een schappelijke tijd uitkomt. Als je dit ongeveer een maand volhoudt, ben je pardoes een ochtendmens geworden.

2. Tablets en telefoons buiten bereik; lampjes uit

Dit betekent niets anders dan dat je impulsen die je wakker houden, zo veel mogelijk minimaliseert. Dus leg je tablet en telefoon vooral niet in de slaapkamer (beter nog: zet ze een uur voordat je van plan bent te gaan slapen, uit) en zet ook eventuele lampjes van apparaten in je kamer (tv) uit. Het zijn dit soort lampjes die je melatonine-niveau beïnvloeden, en juist dat hormoon reguleert je slaapcyclus.

3. Nog niet moe of teveel herrie buiten? Muziek kan helpen

Ook wanneer je bijvoorbeeld aan een gehorige straat woont, maar dan is het meer om het geroezemoes van buiten uit te sluiten. Er zijn talloze apps die daarbij kunnen helpen, waaronder de ‘Relax and Sleep Nature Sounds’ en de ‘Sleep Timer’ (beide verkrijgbaar in de app store).

4. Vaarwel middagdutjes aan het eind van de dag

Belangrijk voor iedereen die wel eens een middagslaapje inlast. Daar is op zich weinig mis mee, maar het is belangrijk dat je dit niet later dan zeven uur na het wakker worden doet. Met andere woorden: als je die ochtend om half 8 opgestaan bent, dan moet je die siësta uiterlijk om half 3 gehad hebben. Anders schop je je slaapritme in de war, waardoor je ‘s avonds niet in slaap komt (en dus de volgende ochtend wéér niet je bed uit te branden bent).

5. Ga een weekje kamperen

Huh, wat doet die tip nou in dit lijstje? Heus waar, het schijnt dat een weekje kamperen in de natuur – onder directe invloed van de zonsopkomst en zonsondergang – wonderen doet voor je slaapritme. Als je een week lang het ritme van de natuur volgt (geen gadgets of andere dingen die licht geven tussen zonsondergang en zonsopkomst), zou je slaapcyclus na zeven dagen volledig back to nature zijn, menen wetenschappers.

6. Lees je graag voor het slapen gaan? Dat mag, maar…

Helemaal goed, vooral als het een ouderwets boek betreft (dus niet vanaf tablet). Maar voor zij die graag een ochtendmens willen worden, is het belangrijk dat ze zich ‘s avonds niet laven aan zelfhulpboeken of – het idee alleen al – (werk)mails. Het devies: fictie, liefst korte verhalen waar je niet per se van in extase of een andere mentale opgewonden staat raakt.

7. Creëer je eigen ‘afdraai’ routine

Alles wat je ‘s avonds doet voordat je gaat slapen, is voor je lichaam het teken dat het (bijna) tijd is om te gaan slapen. Logisch dus dat je deze activiteiten ontspannen houdt, en minstens zo belangrijk: dat je ze elke avond routineus volgt. Denk aan een douche, een kwartiertje lezen en dan het licht uit. Als je dit maar lang genoeg zo strikt blijft doen, herkent je lichaam op een gegeven moment dat dit is hoe het werkt. En vooral: dat het hierna mag/moet gaan slapen.

8. Eet een zware lunch, en een minder zwaar ontbijt en dito diner

Waarvan akte.

9. Investeer in een wake up light of automatische gordijnen

Omdat wakker worden nou eenmaal makkelijker (en noodzakelijker) is in een lichte kamer, dan eentje waar de donkerte nog regeert. Een wake up-light is de meest voor de hand liggende oplossing, maar als je fan bent van gadgets en IoT, is het nóg leuker geld uit te geven aan een systeem waarmee je de gordijnen kunt programmeren dat ze om een bepaalde tijd automatisch opengaan. Wie (nog) geen ochtendmens is, moet slim zijn – dat idee.

10. Snoozen mag niet

Geen smoesjes, het mag gewoon niet. Tenzij je met jezelf de afspraak kan maken dat het maximaal één keer mag en je je daar ook daadwerkelijk aan kan houden (zet dan wel je wekker tien minuten eerder dan wanneer je eigenlijk op wilde staan).

11. Zet je huisdier in als back-up

Honden en katten fungeren ook prima als wekker, zeker als je ze altijd ‘s morgens eten geeft. Zodra ze daaraan gewend zijn, is het hun honger in combinatie met vasthoudendheid die meedogenloos is en van elke nachtbraker een ochtendmens maakt. Ze blijven namelijk aan je deur of bed staan janken totdat je ze eten geeft. En als je hun gejammer negeert, ben je echt een pannenkoek.

Wist je trouwens dat zes uur slapen bijna net zo slecht is als helemaal niet slapen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
11 x overtuigende manieren om een ochtendmens te worden
Sluiten