Het ontbreken van de eisprong: waardoor wordt anovulatie veroorzaakt?

Zwanger worden Rachelle Weiler 20 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger wilt worden, is het van cruciaal belang dat je een eisprong hebt. In de meeste gevallen regelt je lichaam dit door middel van hormonen zelf. Maar soms treedt er geen ovulatie op.

Het komt soms voor dat je lichaam zonder aanwijsbare reden niet ovuleert. Dit hoeft niets ernstigs te zijn. Als een eisprong echter vaker ontbreekt, kan er sprake zijn van anovulatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel lees je er alles over!

Wat is anovulatie?

We spreken van anovulatie als de eierstokken niet naar behoren werken. Deze zouden gemiddeld eens per maand een eisprong moeten produceren. Bij sommige vrouwen is dit echter niet het geval. Dit kan komen omdat er misschien al sprake is van een vroegtijdige overgang. Als dit niet het geval is, dan spreekt met vaak van een prematuur ovarieel falen (POF). Dit betekent dat de hypofyse, die de de hormonen FSH, LH en Oestrogeen in de juiste hoeveelheid moet reguleren, niet voldoende werkt.

Oorzaken van het ontbreken van de eisprong

Als een vroegtijdige overgang in jouw geval is uitgesloten, kan er iets anders aan de hand zijn. De hypofyse geeft waarschijnlijk te weinig hormonen af, waardoor je follikels minder goed groeien. Dit gebeurt onder invloed van het FSH hormoon. Daarna zorgt het LH hormoon ervoor dat een rijp follikel openbarst, waarna er een eicel wordt losgelaten.

Deze storingen in hormoonbalans kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Chronische (infectie) ziekten
  • Sterke daling van het lichaamsgewicht
  • Extreme lichamelijke inspanning
  • Stress
  • Aandoeningen aan de schild- en alvleesklier
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen

Lees ook: Reumatische artritis en een kinderwens; gaat dit samen?

PCOS

Het kan ook zo zijn dat je lichaam over het algemeen mindere hoeveelheden FSH en LH aanmaken. Hierdoor is er op een inwendige echo wel activiteit in de eierstokken te zien, maar komen follikels bijna nooit volledig tot rijping. Of ze komen wel tot rijping, maar maakt het lichaam vervolgens te weinig LH aan. Hierdoor treedt er geen eisprong op, en kunnen er meerdere cystes op de eierstokken groeien.
Deze symptomen hebben veel weg van het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), waarbij de vrouw in kwestie maar weinig tot helemaal niet menstrueert.

In dit artikel lees je alles over PCOS, de meest voorkomende hormonale aandoening bij vrouwen.

Hoe wordt anovulatie vastgesteld?

Om vast te stellen dat er daadwerkelijk sprake is van anovulatie, wordt er hoogstwaarschijnlijk bloedonderzoek gedaan. Zodra er uit bloedonderzoek blijkt dat de FSH en LH waarden afwijken, wordt er gekeken of de oorzaak hiervan in de eierstokken of de hypofyse te vinden is.

In het geval van de eierstokken kan er onderzocht worden of het lichaam antistoffen aanmaakt tegen hormoonproducerende stoffen. Mochten artsen het vermoeden hebben dat het probleem bij de hypofyse ligt, dan kan er een röntgenfoto gemaakt worden van de schedel.
Ook kan er naar de schildklierfunctie gekeken worden. Als deze niet goed functioneert, kan dit leiden tot het ontbreken van de eisprong

Als er anovulatie bij je vastgesteld is, zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Die lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme