10x makkelijke manieren om je lichaam te ontgiften

Gezondheid Rachelle Weiler 7 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Je hoort het tegenwoordig steeds meer: mensen die bezig zijn met het ontgiften van je lichaam, ofwel ‘detoxen’ genoemd. Iedereen staat elke dag constant bloot aan schadelijke stoffen van buitenaf. Denk aan vervuilde lucht, maar ook aan alles dat je eet en drinkt. Gifstoffen worden via huid, lever, darmen, nieren en longen weer uitgescheiden, zodat je niet ziek wordt.

Ontgiften

Maar soms werkt de ontgifting niet zoals het hoort. Hierdoor kan je last kan krijgen van chronische klachten, slaapgebrek, huidproblemen zoals acné, geïrriteerde slijmvliezen, overmatige vermoeidheid en een sterke lichaamsgeur.Een oplossing kan een dure en intensieve detoxkuur zijn, met allerlei verschillende sapjes. Maar zelf kan je je lichaam ook al best een handje helpen met het ontgiftingsproces. Wij geven je tips!

1. Pak eens een sauna

Je huid is een belangrijk uitscheidingsorgaan van giftige stoffen. Door warmte gaan je poriën openstaan en ga je zweten. Zo kunnen gifstoffen, waaronder voornamelijk aluminium, je lichaam verlaten.

2. Drink veel water

Het is een inkopper, maar ontzettend belangrijk. Gifstoffen worden omgezet in water, die het lichaam moeten verlaten. Dat gebeurt ook via urine. Probeer veel water op een dag te drinken. Zet bijvoorbeeld bij elke kraan een glas water, en vul deze zodra je ‘m ziet. Drink water zoveel mogelijk uit glazen; plastic bevat ook weer gistoffen die in je water kunnen lekken.

3. Eet zoveel mogelijk biologisch

Veel voedsel wordt tegenwoordig bewerkt en bespoten, om het zo lang mogelijk houdbaar te houden. Dit is echter niet goed voor je lichaam, want daarom bevat veel eten gifstoffen. Vlees bevat ontzettend veel gifstoffen, dus probeer dit minder te eten. Als een vegetarische levensstijl niet bij je past, kies dan voor biologisch vlees. Koop groente en fruit ook altijd biologisch. Als dit geen optie is, schil dan je fruit zoveel mogelijk. Fruit en groente waar veel gifstoffen op zitten, zijn nectarines, appels, perziken, bleekselderij en paprika’s. De minste gifstoffen zitten doorgaans op ananas, mango, uien en avocado’s.

4. Probeer eens intermittent fasting

Intermittent fasting wordt ook wel periodiek vasten genoemd. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat je lever veel beter kan ontgiften, als je een langere periode achter elkaar niet eet. Door te vasten, gaat je lichaam tijdelijk in overlevingsmodus, waardoor cellen zich sneller vernieuwen en aangedane, oude cellen worden afgebroken. Hierdoor wordt de kans op ziekten en veroudering kleiner. De meeste mensen die vasten, doen dit vanaf 8 uur ‘s avonds tot 1 uur in de middag op de volgende dag. Je vast dan 17 uur per dag. Vasten kan al effectief zijn vanaf 15 uur zonder eten.

5. Check je schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen houden je huis waarschijnlijk netjes, maar zitten vol met gifstoffen die jij de hele dag inademt. Kies daarom voor zuiveringszout en azijn. Deze bevatten geen gifstoffen en houden je huis perfect schoon.

Stress detox: in 5 haalbare stappen zen met jezelf

6. Vermijd voedsel met veel kwik

Vis kan heel gezond zijn voor de mens. Maar onderzoek even goed welke vis je het beste kan eten. Vis bevat namelijk veel kwik; een gifstof die veel schade aann je lichaam kan toebrengen. Roofvissen, zoals tonijn, koningsmakreel, zwaardvis en haai, bevatten veel kwik. Probeer deze vissen niet of nauwelijks te eten. Kies eerder voor haring, sardines of zalm.
Ook in maissiroop zit veel kwik, en dit product wordt vaak verwerkt in eten dat zoet is. Check daarom altijd even het label voordat je ingeeft aan je zoete behoefte.

7. Eet zoveel mogelijk vezels

Je darmen spelen een hele grote rol in het ontgiften van je lichaam. Daarnaast helpen darmen allerlei aandoeningen te voorkomen zoals darmkanker, hart-en vaatziekten, en ouderdomsdiabetes. Vezels zitten vooral in groenten en fruit, dus probeer hier elke dag wat meer van te eten.

8. Slaap en adem goed

Een goede slaap doet wonderen voor je lichaam. Na een goede nachtrust voel je je waarschijnlijk meer uitgerust en energiek, maar je lichaam herstelt en ontgift ook tijdens je slaap. De behoefte aan slaap is voor iedereen anders, maar probeer ongeveer 8 uur te slapen.
Daarnaast in de manier van uitademen ook heel belangrijk. Gifstoffen verlaten het lichaam namelijk via je longen en je adem. Door een goede en diepe ademhaling stoot het lichaam de CO2 af. Als je gespannen bent, heb je een snellere ademhaling, waardoor niet alle CO2 wordt uitgestoten en je lichaam minder goed ontzuurt.

9. Kruidenthee in plaats van cafeïne en alcohol

Hoewel een biertje en een goede kop koffie heerlijk kunnen smaken, bevatten ze gifstoffen die niet goed zijn voor je lichaam. Ruil cafeïne in voor kruidenthee, gember- of kurkumathee. Dit zijn stoffen die je lichaam helpen ontgiften en die ontstekingen aan kunnen pakken. Probeer in een vastenperiode in de ochtend dus ook alleen kruidenthee te drinken.

10. Eet de volgende voedingsmiddelen voor een goede ontgifting

Verder doe je er verstandig om tijdens het ontgiften van je lichaam veel biologische groenten en fruit te eten, zoals spinazie, pompoen, bleekselderij, appels, rood fruit en papaya. Ook is het verstandig om goede vetten binnen te krijgen, door regelmatig avocado en ongebrande en ongezouten noten te eten, zoals walnoten en paranoten. Vermijd pinda’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme