Het verschil tussen een nanny en een oppas met de voor- en nadelen

Kinderen Demi de Boer 2 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Moeten haasten vanuit je werk om je kind op tijd op te halen of méga veel behoefte aan een date-night met je partner. Veel ouders kunnen zich hier waarschijnlijk in vinden en het kinderdagverblijf lost vaak ook niet alle tijdsnood op. Dan kunnen gezinnen ook kiezen voor een nanny of een oppas.

Sommige ouders zullen het verschil niet kunnen benoemen, want een nanny is toch ook een oppas? Dat klopt, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Daarbij hebben wij een aantal voor- en nadelen, van zowel een nanny als een oppas, voor je op een rijtje gezet.

Wat is een nanny?

Een nanny is een pedagogisch geschoolde medewerker, die parttime of fulltime in dienst kan komen. Nanny’s hebben een opleiding gevolgd die betrekking heeft op de opvoeding van kinderen. Zij hebben zich daarbij gespecialiseerd in de opvang van kinderen in hun ouderlijk huis. Een nanny kan verschillende taken hebben, van helpen met huiswerk tot de was doen.

Voordelen van een nanny

 • Ze werken vaak op vaste uren, bij je thuis. Dit zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent.
 • Zij hebben ervoor geleerd. Hierdoor kunnen zij je kinderen de juiste persoonlijke aandacht geven in hun fysieke, sociale en emotionele behoeftes.
 • Vaak flexibeler dan een kinderdagverblijf.
 • Je kind heeft minder kans op griep en andere ziektes. Ze worden namelijk niet blootgesteld aan veel andere kinderen.

Nadelen van een nanny

 • Ze zijn vaak duurder dan kinderdagverblijven of een oppas, dit is dus niet voor elk gezin weggelegd.
 • Je kinderen hebben minder contact met leeftijdgenoten, omdat er thuis wordt opgepast. Dit kan ervoor zorgen dat je kind minder sociale vaardigheden ontwikkelt.
 • Een nanny is vaak veel uren per week in je huis. Sommige gezinnen vinden dit niet fijn en willen graag meer privacy.
 • Tot slot kun je nergens op terugvallen als de nanny niet komt. Wanneer de pedagogisch medewerker op het kinderdagverblijf ziek is, komt hier vervanging voor. Als je nanny ziek is of op vakantie, dan wordt zij niet automatisch vervangen.

Wat is een oppas?

Een nanny is in dienst van een gezin, terwijl een oppas vaak op oproepbasis werkt voor een gezin. Dit betekent dat zij worden ingehuurd om op de kinderen te passen als de ouders bijvoorbeeld een avondje weg willen. Hun taken kunnen ook verschillen, maar de focus ligt vooral op het veilig houden en vermaken van de kinderen. Zo kunnen de ouders met een gerust hart een avondje genieten.

Voordelen van een oppas?

 • Je oppas is vaak op korte termijn beschikbaar. Omdat zij vaak nog studeren en dit als bijbaan doen, kunnen zij vaker tijd vrijmaken.
 • Ze zijn vaak flexibeler. Meiden die willen oppassen willen vaak in avonden en weekenden werken.
 • Een oppas is goedkoper dan een nanny. Vaak zijn het jongere meiden die dit als bijbaan doen, daarom werken zij ook minder uren.

Nadelen van een oppas?

 • Als je opzoek bent naar fulltime opvang voor je kind, is een oppas niet geschikt. Waarschijnlijk is een nanny of een kinderdagverblijf een beter keuze voor jullie gezin.
 • Een oppas heeft vaak geen aansluitende opleiding of evenveel ervaring als een nanny. Vaak omdat het tieners of studenten zijn, die het leuk vinden om met kinderen te zijn.
 • De meeste oppassers zullen je huis en regels respecteren, maar sommige kunnen misbruik maken van jouw vertrouwen. Het is daarom belangrijk om je oppas te leren kennen en te kunnen vertrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme