7 goede redenen waarom je pepermunt in je leven nodig hebt

Gezondheid Redactie 12 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Op de redactie worden we altijd erg enthousiast van wetenschappelijke onderzoeken die tot de conclusie komen dat ‘iets heel erg goed voor je is’. Deze week: pepermunt!

Dat we blij zijn met de ademverfrissende werking van pepermunt is een feit, maar daarnaast kleven er ook een handjevol andere voordelen aan pepermunt(olie), zoals:

1. Pepermunt werkt als oppepper

Niet alleen je adem knapt op van een Smintje, maar ook je mentale toestand wordt blij van de frisse wind. Onderzoekers menen dat pepermunt verband houdt met een alerte(re) geest, verbeterde prestaties en meer motivatie doordat het zenuwstelsel een oppepper krijgt. Soms hoef je het pepermuntje niet eens op te eten; eraan ruiken zou hetzelfde effect teweeg kunnen brengen.

2. Pepermunt als paracetamol

Benodigdheden: hoofdpijn en een paar druppels pepermuntolie. Wanneer de eerste opspeelt, zouden een paar druppels olie op je voorhoofd en slapen wonderen kunnen doen. In een luttele 15 minuten – liefst door te wrijven – verdwijnt je hoofdpijn als sneeuw voor de zon, doordat de olie bloedcirculatie bevordert en de spanning van spieren afhaalt. Dezelfde techniek zou ook helpen tegen vermoeide ogen na een dag naar je computerscherm staren.

3. Werkt tegen een verstopte neus

Toegegeven, de ontstoppende werking van pepermunt is in de nasale context nog niet helemaal bewezen, maar er is natuurlijk een reden waarom eucalyptus ook naar munt ruikt. Er zijn dus mensen die bij een verstopte neus een uurtje boven de damp van pepermuntthee hangen en zeggen dat dat helpt. Het motto luidt; baat het niet, dan schaadt het niet.

4. Het bevordert de spijsvertering

Mensen die na het eten een kopje pepermuntthee bestellen, doen dit vaak omdat ze hopen dat het zojuist genuttigde eten lekker doorverteert. Met dank aan wetenschappers die enkele jaren geleden vaststelden dat pepermunt o.a. de stroom van gal bevordert, en de maagspieren doet ontspannen. Gevolg: eten baant zich makkelijker een weg door de maag naar buiten, en vermindert maag- en darmklachten.

5. Pepermunt helpt tegen menstruatiepijn

Voorafgaand en tijdens je ongesteldheid 2-3 koppen pepermuntthee per dag drinken zouden krampen aanzienlijk doen verminderen.

6. Vermindert klachten van het Prikkelbare Darmsyndroom

Er is helaas (nog) geen genezend medicijn voor het prikkelbare darmsyndroom, maar wel is bewezen dat pepermunt wel degelijk een positief effect heeft op de gevolgen ervan. Met dank aan een Italiaans onderzoek waaruit bleek dat driekwart van de patiënten die een maand lang capsules met pepermuntolie slikte, maar liefst de helft minder PDS-gerelateerde klachten had.

7. Pepermunt helpt tegen misselijkheid

Zwangere vrouwen, lezen we even mee?

Lees ook: 10 x tips om niet ziek te worden tijdens de feestdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme