Onderzoek zegt: kinderen zouden tot zeker hun derde bij mama in bed moeten slapen

Kinderen Redactie 11 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Er wordt veel gezegd over co-sleeping, zo ook de uitkomst van recent onderzoek dat de gemoederen flink doet oplaaien. Er is namelijk een professor die beweert dat co-sleeping bij mama het beste is dat je kunt doen. Niet alleen als baby’s, maar dit zou eigenlijk zo moeten blijven totdat kinderen 3 of zelfs 4 jaar oud zijn.

Kinderen die de eerste jaren alleen slapen zouden niet alleen een minder goede band met hun moeder ontwikkelen, maar het zou ook een negatieve impact op de ontwikkeling van hun hersenen hebben. Daardoor zouden deze kinderen later meer gedragsproblemen vertonen, aldus de Zuid-Afrikaanse dokter Nils Bergman.

Drie keer meer druk op het hart

Bergman is behoorlijk stellig in zijn overtuiging. Hij kwam tot zijn conclusie door uitvoerig onderzoek te doen naar o.a de hartslag van baby’s die bij hun moeder sliepen versus baby’s die in een wieg slapen – ook als de wieg in dezelfde kamer staat waar mama slaapt. Hij ontdekte dat baby’s die niet bij hun moeder liggen maar liefst drie keer meer druk op hun hart ervaren dan baby’s die vlakbij mama’s borst liggen.

Bovendien sliepen kinderen die in een wieg liggen minder goed (door) dan baby’s die mochten co-sleepen met mama. Dit is volgens de professor te verklaren doordat hersenen van co-sleepende baby’s betere transities kunnen maken tussen verschillende soorten slapen (actieve en stille slaap). Daardoor slapen baby’s bij mama in bed vele malen beter en dieper dan baby’s in een wieg, constateerde de professor.

Transities in de hersenen

Wat hem betreft is co-sleeping bij mama the way to go – niet alleen de eerste paar weken of maanden, maar totdat een kind drie, vier jaar oud is. Want juist die transities die de hersenen leren maken, zijn essentieel voor optimale ontwikkeling van de hersenen. Onderzoek met dieren wees uit dat er een relatie is tussen stress en slaapgebrek als kind en gedragsproblemen als tiener.

Met andere woorden: baby’s en kinderen die niet goed slapen, worden lastige pubers met gedragsproblemen die onder andere moeite hebben relaties te onderhouden. Om de ontwikkeling van de hersenen zo goed mogelijk te laten verlopen, is samen slapen tot de baby een peuter, zelfs kleuter is, aan te raden.

Co-sleeping bij mama tot derde: zo lang?

Er zijn meerdere onderzoeken die stellen dat co-sleeping verschillende voordelen voor (moeder en) kinderen heeft, maar dat je het zo ‘lang’ moet doen, is behoorlijk revolutionair te noemen. En daarom ook controversieel, gezien de onstuimige, zowel voor- als tegenreacties die het onderzoek oproept.

Verband met wiegendood

Dat er onderzoeken zijn die menen dat er een relatie is tussen co-sleeping bij mama en wiegendood wijst Bergman van de hand. Volgens hem gebeurt wiegendood vrijwel nooit door een moeder die een baby verdrukt, maar heeft dat bijna altijd te maken met andere zaken, zoals koolmonoxide-vergiftiging, grote kussens of gevaarlijk speelgoed.

Mening over co-sleeping

Veel mensen hebben een mening over co-sleeping. Die hebben wij niet, wij vinden het vooral interessant om te horen wat er zoal geschreven en ‘ontdekt’ wordt als het gaat om (wetenschappelijk bewezen) voor- en nadelen van samen slapen met je kinderen.

Fan van co-sleeping? Dan wil je dit ultieme co-sleeping-bed à la minuut bestellen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme