5 tips waarmee je peuter makkelijker gaat eten

Kinderen Lisanne van Marrewijk 3 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Elke ouder loopt er wel een keer tegenaan: de fase waarin je peuter besluit geen groente meer te eten. Of helemaal geen avondeten meer. Gooien ermee is veel leuker, super interessant om te zien hoe lang zo’n spaghettisliert aan de muur blijft hangen…
Ten eerste: het komt wel weer goed, het is (waarschijnlijk, je weet het nooit 100% zeker) een fase. Toch zijn er wat dingen die je kan doen om je culinaire uitspattingen zo goed mogelijk terecht te laten komen: in de buik van je kind, niet aan de muur.

1. Eten met z’n allen

Ook al eet je kindje weer niets: ga toch samen aan tafel zitten met het hele gezin en laat je kindje wachten tot iedereen klaar is. Dit is niet als straf, maar juist om zijn zin in eten te stimuleren.
Hij ziet jullie namelijk smullen van het eten en zal dat uiteindelijk als voorbeeld nemen. De eerste paar keer speelt je peuter misschien met zijn eten of bestek, later zal hij voorzichtig toch weer wat hapjes gaan nemen.

Zo ga je om met je pittige peuter

2. Zorg voor een eetritme

Door een ritme te hebben over de hele dag wat betreft eetmomenten, weet je kindje waar het aan toe is. Ontbijt, daarna een fruitmoment, dan lunch, een tussendoortje en avondeten. Kinderen die heel lang over hun maaltijd doen, vinden het soms fijn om een timer te hebben.
Zet die bijvoorbeeld op een half uur voor het avondeten, daarna is het eetmoment voorbij. Misschien denk je in eerste instantie dat dit wat zielig is, maar denk maar eens aan de kinderopvang en school, ook daar duren eetmomenten niet langer dan een half uur.

3. Serveer meerdere soorten groente

Als je graag wil dat je kind meer of vaker groente gaat eten, zorg dan voor variatie in de maaltijd. Geef hem bijvoorbeeld de keuze tussen een paar verschillende soorten groenten, zodat jij de regie houdt van gezond eten, maar je kindje de regie van welke groente hij dan eet.

9 kleine dingen die de zelfstandigheid van jouw peuter te bevorderen

4. Kinderen houden van voorspelbaarheid

Iets proeven is dan ook heel spannend, want hij weet niet wat voor textuur of smaak hij in zijn mond zal hebben. In plaats van te zeggen dat je wortels heel lekker vindt, kan je dan ook zeggen dat wortels oranje zijn en knapperig in je mond (of zacht als ze gekookt zijn).
Die voorspelbaarheid vindt je kind fijn. Wat extra helpt is om een leeg bakje te geven waar je kind zijn eten in kan spugen als hij het echt niet lekker vindt tijdens het proeven.

Dit moet je doen als jouw baby of peuter zand heeft gegeten

5. Laat je peuter zelf eten

Sja… je moet er wat voor over hebben, want je zal moeten stofzuigen of dweilen daarna, maar door je kind zelf te laten eten zal hij makkelijker gaan eten.
Hij heeft dan de controle en dat vinden kinderen fijn, en leuk als het om eten gaat. Misschien gaat hij er wel mee spelen, maar ook dat hoort bij de ontdekkingstocht in verschillende soorten eten.

4 Moeders vertellen wat hun peuter deed in een onbewaakt moment

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme