Onderzoek: hoe lang duurt het voordat een peuter slaapt?

Kinderen Redactie 29 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Ik doe nu het licht uit, lekker slapen schatje!’ werkt niet bij peuters. Brits onderzoek wijst uit dat het van begin tot eind gemiddeld anderhalf uur in beslag neemt voordat een peuter slaapt.

In tegenstelling tot baby’s weten peuters namelijk dondersgoed dat slapen beduidend veel saaier is dan wakker blijven, en trekken dus vaak alle registers open om het onvermijdelijke moment uit te stellen. Klinkt herkenbaar, nietwaar?

Een Britse producent van badkamers liet onderzoek uitvoeren naar het avondritueel van peuters. Meer dan 2000 gezinnen met een of meerdere peuters in huis deden mee. Wat bleek: vanaf het moment dat kinderen klaar zijn met eten en het ‘bad- en bedritueel’ ingezet wordt tot aan het moment dat de peuter daadwerkelijk slaapt, neemt gemiddeld 90 minuten in beslag.

Newsflash: anderhalf uur is best wel snel

Hoewel de kop doet vermoeden dat dat buitensporig lang is, valt dat eigenlijk reuze mee. Bedenk je dat in die tijd vaak een bad/douche genomen wordt, soms nog hier en daar een fles melk gegeven, tanden gepoetst, haren gekamd, nog heel even gespeeld, wat opgeruimd en tenslotte natuurlijk nog de nodige Jip, Jannekes en andere voorleesverhalen de revue passeren.

Wat cijfermateriaal

Het onderzoek werd voorzien van enkele leuke en hier en daar opmerkelijke percentages, te weten:
– Van die 90 minuten wordt maar liefst 22 minuten besteed aan voorlezen;
– Nagenoeg hetzelfde aantal minuten wordt besteed rondom het bad of de douche (inclusief tijd om de peuter in bad te krijgen, te wassen en vervolgens weer uit bad te werken);
– Iets minder dan 20 minuten duurt het om een kind in de pyjama te werken;
– Bijna de helft (45 procent) van de ondervraagde ouders geeft aan dat het eigenlijk echt nodig is dat ze allebei aanwezig zijn om de kinderen (meerdere, ja) in slaap te krijgen;
– Meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagde stellen zegt dat ze zelf niet (goed) eten doordat ze te druk zijn met het avondritueel van de kinderen;
– 14 procent van de ouders geeft aan dat hun peuter regelmatig in hun bed mag slapen;
– 15 procent van de vaders speelt het soms zo dat ze moeten overwerken om het avondritueel te kunnen missen versus 10 procent van de moeders die zich daar af en toe ‘schuldig’ aan maakt.

Slaapt je peuter nog niet door? Jij bofkont! Dit zijn namelijk de voordelen van een niet-doorslapend kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Baby Website

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme