5 redenen waarom je misselijk wordt tijdens het sporten

Gezondheid Chiara Izelaar 21 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Het heeft eventjes geduurd, maar je hebt jezelf ein-de-lijk van de bank afgekregen. Die nieuwe bikini die in de kast ligt geeft je de juiste motivatie en die nieuwe sportoutfit mag er trouwens ook wel wezen. Ja, dit waren de laatste duwtjes in de juiste richting. De richting naar de sportschool welteverstaan. Maar nu je jezelf staat uit te sloven op de loopband zou je willen dat je plat was blijven liggen. Je hoofd begint te bonzen, je maag te draaien en je proeft een beetje maagzuur. Waarom voel je je ineens zo misselijk?

1. Medicatie

Veel medicijnen hebben een als bijwerking maagproblemen. Zo kan ibuprofen al zorgen voor een rommelige maag, met misselijkheid als gevolg. Zodra je je inspant kan de misselijkheid toenemen. Loop je met een ontsteking rond? Dan kun je beter rusten in plaats van sporten. Slik je vanwege andere complicaties medicatie? Probeer je pilletjes dan na je work out in te nemen of informeer naar maagbeschermers bij de huisarts of apotheek.

2. Nervositeit

Kreeg je vroeger een achtbaan gevoel als je een spreekbeurt moest geven? Tja, nervositeit en stress veroorzaken misselijkheid. Moet je presteren tijdens het sporten (zoals tijdens een marathon of andere sportwedstrijd) of loop je rond met veel stress? Probeer voor je work out goed tot jezelf te komen. Misschien is een mediteer sessie een goede warming up!

3. Intensiteit

Des te harder je je best doet, des te meer je zweet. Soms ben je zo lekker bezig dat je té ver over je grenzen gaat. Je merkt het misschien niet meteen, maar je lichaam gaat protesteren. Juist omdat je zo intens aan het bewegen bent raak je oververhit. De kans is dat je in één klap misselijk wordt en zelfs de neiging krijgt om te braken. Take it easy en luister ALTIJD naar je lichaam! Je kunt beter een paar stapjes terug nemen en je volledige work out afronden, dan je uitsloven om midden in je training genoodzaakt zijn om te stoppen.

4. Dehydratatie

Over oververhitting gesproken; de meest voorkomende oorzaak van misselijkheid – vooral bij beginnende sporters – is uitdroging. Tijdens het sporten verbruik je veel energie en ga je zweten, zowel via je huid als je longen. Het gevolg is dat je veel vocht verliest. Drink je niet voldoende? Dan zul je uitdrogen. Als je merkt dat je hoofdpijn krijgt en misselijk wordt is dit een teken dat je te weinig water drinkt. De oplossing ligt uiteraard voor de hand; drink water voor, tijdens en na het sporten!

5. Voeding

Met een volle maag de sportschool induiken is geen goed idee. Maar je lichaam wordt ook niet happy van bewegen als je geen voedingsmiddelen hebt binnengekregen. Eet ongeveer 2 uur van tevoren een proteïnerijke maaltijd met gezonde koolhydraten. Heb je hier geen tijd voor? Nuttig dan een lichte snack voor het sporten (ongeveer een uur voor je work out).

Lees meer over sporten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme