Aha! Dit zijn de mogelijke oorzaken waarom sommige vrouwen geen orgasme kunnen krijgen

Gezondheid Valéry de Voijs 24 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Laten we meteen met de deur in huis vallen: waarom lukt het vrouwen niet om klaar te komen? Wij kunnen er de vinger niet precies opleggen (fout woordgrapje). Volgens onderzoek zijn dit de meest voorkomende redenen waarom vrouwen geen orgasme kunnen krijgen.

Eerder schreven we over de verschillende soorten orgasmes die vrouwen kunnen krijgen. Hele fijne info, maar wat als jij erachter bent gekomen dat het maar niet lijkt te lukken? Eén troost, je bent niet de enige.

Geen orgasme

Laten we drie belangrijke dingen voorop stellen:

  1. Het uitblijven van een orgasme hoeft geen probleem te zijn. Sommige vrouwen hebben vinden het helemaal niet erg dat ze geen orgasme kunnen krijgen. Ook zijn er genoeg vrouwen die wel moeiteloos een orgasme kúnnen krijgen, maar dat niet bij iedere vrijpartij nastreven. Wij denken dat veel vrouwen het ermee eens zullen zijn dat seks zonder een orgasme ook ontzettend fijn kan zijn.
  2. In dit artikel staat het orgasme van vrouwen centraal, maar we beseffen maar al te goed dat ‘t bij mannen ook niet altijd van een leien dakje gaat. Sterker nog, volgens NHS heeft 1 op de 10 mannen seks gerelateerde problemen als erectiestoornissen, niet kunnen klaarkomen of vroegtijdige ejaculatie.
  3. Er is niets mis met je. Als jij op dit artikel hebt geklikt is er een grote kans dat jij ook (soms) niet kan klaarkomen. Met alle info die je online vindt kun je jezelf helemaal gek maken. En dat werkt dan weer averechts. Er is namelijk helemaal niets mis met je. Jij kent je lichaam het beste, en geef jezelf de tijd om erachter te komen wat wel en niet werkt.

Oorzaken uitblijven van een orgasme

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag waarom sommige vrouwen niet kunnen klaarkomen. Uit onderzoek blijkt dat wel 11 verschillende oorzaken een rol kunnen spelen. Tijdens het onderzoek zijn maar liefst 452 vrouwen onderzocht. Met behulp van vragenlijsten konden zij uit verschillende relevante stellingen kiezen, zoals ‘sex with my partner does not interest me‘ , ‘I find sex painful‘ of ‘I am self-conscious about my body and physical appearance‘.

De oorzaken die tijdens het onderzoek als vaakste naar voren kwamen zijn:

Stress

Niet heel verrassend. Je kunt nog een torenhoog libido hebben, maar als jij stress ervaart is een orgasme ver te zoeken. Uit de resultaten blijkt dat wel 58 procent van de vrouwen aangeven dat stress de grootste oorzaak is van het uitblijven van hun orgasme.

Gebrek aan opwinding

Zo’n 48 procent van de vrouwen gaf aan dat zij niet kunnen klaarkomen door gebrek aan opwinding. Laag libido = geen seks = geen orgasme. Logisch. Als jij namelijk een laag libido hebt, zul je geen zin hebben om een potje te gaan vrijen of masturberen. En dan is dat orgasme natuurlijk ver te zoeken.

Wist je trouwens dat je je libido op een natuurlijke manier kunt verhogen? Door middel van voeding zou je dus zomaar je libido omhoog kunnen krikken, waardoor je (weer) meer zin zult krijgen in seks.

Tijdgebrek

En daar kunnen wij ons en-orm in herkennen. Sinds jij kids hebt ben je al blij dat jij/jullie überhaupt aan seks toekomen. Laat staan om uitgebreide tantrische praktijken te gaan uitoefenen. Ouders of niet, 40 procent van de ondervraagde vrouwen gaf in ieder geval aan dat tijdsgebrek de reden is waarom ze niet tot een hoogtepunt kunnen komen. Volgens de laatste statistieken is de gemiddelde tijd waarop vrouwen de grote O bereiken 13.46 minuten.

Negatief lichaamsbeeld

Ook deze klinkt vast herkenbaar. Als jij jezelf niet sexy voelt, en niet comfortabel en zelfverzekerd die lingerie aantrekt zul je ook geen zin hebben om intiem te zijn met jezelf of een ander. En daar sluit 28 procent van de ondervraagden in het onderzoek zich bij aan.

Pijn

Een kwart van de vrouwen gaf aan dat pijn tijdens de seks de reden is dat ze niet kunnen klaarkomen. En ook die reden vinden wij niet meer dan logisch. We hebben het namelijk niet over aangename pijn tijdens een tik op je bil, maar over bijvoorbeeld vervelende pijn in je buik, een geïrriteerd gevoel aan je clitoris of branderig gevoel aan je schaamlippen. Als jij zulke pijn ervaart is een orgasme wel het laatste waar je aan denkt. Het kan overigens verstandig zijn om dit bij je huisarts neer te leggen.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

12 x natuurlijke manieren om je seksdrive (terug) te krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme