Eierstokkanker is moeilijk te herkennen, maar er zijn bepaalde risicofactoren

Gezondheid Chiara Izelaar 5 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Eierstokkanker wordt in de medische wereld ook wel “de stille moordenaar” genoemd. De eierstokken liggen min of meer vrij in de buikholten, waardoor vrouwen in het beginstadium meestal weinig klachten ervaren. De tumor drukt namelijk niet tegen andere organen aan, waardoor pijntjes pas ontstaan zodra de tumor groter wordt. Daardoor kan eierstokkanker vrijwel nooit vroeg worden ontdekt.

Ondanks het feit dat deze vorm van kanker vrij zeldzaam is, komt het vaker voor bij vrouwen met bepaalde risicofactoren. Juist omdat de symptomen – misselijkheid, buikpijn, bloedverlies, vaker plassen, rugpijn, vermoeidheid, obstipatie – je niet meteen aan kanker doen denken, is het belangrijk om te weten of je tot één van de risicofactoren behoort.

LEES OOK: Veelvoorkomende redenen waarom vrouwen bloeden na de seks

1. Erfelijkheid

De grootste risicofactor voor eierstokkanker is genetica. De beste manier om te weten of je genetisch risico loopt is door te kijken of de ziekte voorkomt in je familie. Een familiegeschiedenis aan eierstokkanker is geen goed teken, maar abnormaal hoge percentages van andere kankervormen dienen ook als een waarschuwing. Je kunt testen of je lichaam genen bevat die geassocieerd zijn aan eierstokkanker. Dit betekent echter niet dat je het daadwerkelijk zult krijgen, maar wijst er wel op dat je een verhoogd risico hebt en je lichaam goed in de gaten moet houden.

2. Eileiderkanker

Eierstokkanker begint niet specifiek in de eierstokken, maar in de eileiders. Ook eileiderkanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland wordt deze ziekte jaarlijks bij ongeveer 20 vrouwen vastgesteld. De symptomen zijn gelijk aan die van eierstokkanker. Sommige vrouwen die risico lopen op eierstokkanker laten hun eileiders preventief verwijderen. Hierdoor blijven de eierstokken intact en kun je nog steeds zwanger raken via IVF.

3. Je zwangerschap

Vrouwen die vóór hun dertigste levensjaar zwanger raken, hebben een lager risico op eierstokkanker. Het is niet precies duidelijk waarom, maar het heeft waarschijnlijk iets te maken met hormoonproductie. Je hoeft je zwangerschap natuurlijk niet vroegtijdiger te plannen dan je van plan was, maar als je in verwachting raakt na de dertigste is het verstandig om de eventuele symptomen goed in de gaten te houden.

LEES OOK: Onderzoek: na je eerste kind heb je 80 procent (!) meer kans op borstkanker

4. Chemicaliën

Het beste wat je kunt doen is proberen zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Hoe meer chemicaliën we in ons lichaam stoppen en onszelf en onze embryo’s en foetussen blootstellen aan giftige stoffen, des te meer risico we lopen. Laat sigaretten – zoveel mogelijk – links liggen, drink met mate en hanteer over het algemeen een gezonde levensstijl. Eet veel verse groenten en fruit, minimaliseer het eten van dierlijk vet en rood vlees en nuttig voldoende vezels en volle granen. Tot slot is het erg raadzaam om minimaal drie keer per week 30 minuten te trainen. Gezond leven, gezond lichaam!

Risicovermindering

Hormonale anticonceptie vermindert je risico op eierstokkanker met ongeveer 40 procent, omdat het de ontwikkeling van de follikel onderdrukt. Je eierstokken maken iedere maand follikels aan. Wanneer je eierstokken, maand in maand uit, niet door dit proces gaan vermindert dit je risico op eierstokkanker. Daarnaast schijnen het geven van borstvoeding én een groot aantal zwangerschappen het risico op eierstokkanker ook te verminderen.

LEES OOK: Roken en anticonceptie: is het een slechte combinatie?

Hoewel de ziekte niet vaak voorkomt én voornamelijk optreedt bij vrouwen die zich in de risicogroep bevinden wil het niet zeggen dat je geen eierstokkanker kunt krijgen. Daarom is het altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Herken je de bijbehorende symptomen – misselijkheid, buikpijn, bloedverlies, vaker plassen, rugpijn, vermoeidheid, obstipatie – of heb je een onderbuikgevoel? Schakel dan de hulp van je huisarts in!

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bustle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme