Troubles in paradise? Dit simpele trucje kan elke relatie van de ondergang redden

Relatie Eva Dusch 10 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Soms halen we de meest rare fratsen uit om onze relatie te redden. We gaan ellenlange gesprekken aan, duiken op onze knieën of zetten onze partner flink onder druk. Maar volgens dit onderzoek van de University of Georgia bestaat de oplossing uit slechts één woord.

Relatie redden doe je zo

Wat vaker ‘dankjewel’ zeggen tegen onze geliefde en hem of haar regelmatig een gevoel van waardering geven blijken de perfecte buffer tegen scheiding. Vanuit meer dankbaarheid kijken naar je partner is ook een goede manier om onenigheid niet uit de hand te laten lopen, of om negatieve gevoelens en irritaties de kop in te drukken.

Zelfs wanneer je als koppel even flink in de knoop zit met elkaar -wat overigens ook heel leerzaam kan zijn- en je elke dag schreeuwend tegen over elkaar staat, kan een beetje dankbaarheid al voor een groot deel helpen de boel te ontknopen, aldus de onderzoekers.

Je huwelijk verbeteren

Voor het onderzoek werden 468 getrouwde koppels gevraagd naar hun financiële gesteldheid, hoe hun onderlinge communicatie verloopt (ga je het conflict aan of loop je ervoor weg) en hoe ze dankbaarheid aan elkaar laten blijken.

En dit laatste, dat werd gemeten aan de hand van hoe gewaardeerd beide personen zich voelen door hun wederhelft, blijkt de meest belangrijke en consistente factor voor een goed huwelijk.

Leuk dat je zo’n fijn en avontuurlijk seksleven hebt en veel lol hebt, maar dit geeft je geen garanties. Volgens de onderzoekers gaat het om een belangrijke nieuwe uitkomst op relatiegebied, omdat het stellen praktische handvatten geeft om hun huwelijk te kunnen verbeteren of zelfs redden, zeker wanneer je beide niet echt schittert op communicatief vlak.

Tips om dankbaarheid te tonen

Moeite om je dankbaarheid te voelen of te uiten? Neem deze tips dan mee in je dagelijks bestaan:

  1. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Vlak voordat je naar bed gaat.
  2. Maak er een dagelijkse gewoonte van om tegen je omgeving te zeggen dat je ze waardeert.
  3. Leer anderen dankbaar te zijn. Je leert het snelst door iemand anders iets te leren. Vraag de mensen om je heen waar ze dankbaar voor zijn geweest deze dag.
  4. Leer om te gaan met imperfecties. Accepteer dat niets perfect is en dat dingen zijn zoals ze zijn. Imperfecties hebben vaak een negatieve toon en worden gezien als falen. Druk hier vooral geen negatieve stempel op. Ontdek hoe je het maximale uit het leven kunt halen door alles met een positieve houding te benaderen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen