Voor de eeuwige twijfelaars: 5x manieren om sneller beslissingen te nemen

Lifestyle Valéry de Voijs 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Sommige mensen hebben er talent voor. Of het nu gaat om het kopen van nieuwe schoenen, een volgende vakantiebestemming, of een carrière switch: ze weten altijd de juiste beslissing te nemen. Zonder dat ze daar lang over hoeven na te denken. Helaas heeft niet iedereen zo’n helder brein wanneer het op keuzes aankomt.

Wil jij beter worden in het nemen van beslissingen? Lees dan even mee.

Beslissingen nemen

Deze vijf manieren gaan die keuzemomenten waarschijnlijk iets versnellen:

1. Ben niet bang voor de consequenties

Denk natuurlijk goed na, zodat je beseft wat de consequenties zijn van je keuzes. Als jij voelt dat je je baan wilt opzeggen om eindelijk die strandtent te beginnen, dan zullen er behoorlijk wat consequenties aan verbonden zijn. Er kleven behoorlijk wat voor- en nadelen aan een eigen onderneming. Goed om te beseffen, maar laat je keuze er niet door leiden.

2. Voel geen sociale druk

Dit geldt natuurlijk voor kleine beslissingen, als voor keuzes die een grote impact hebben op ons leven. Luister goed naar jezelf, en vraag jezelf af: ‘als mijn omgeving er niet zou zijn… wat zou ik dan het liefste willen?’ Van het dragen van die felgele schoenen, tot aan de opvoeding van je kinderen: doe wat goed voelt voor jou, en trek je niet zoveel aan wat anderen denken.

Zo vind je zelfverzekerdheid om keuzes te maken als werkende moeder

3. Heb minder opties

Is the world your oyster? Is niets te gek voor jou? Is de sky the limit? Dan maak je het jezelf misschien wel onnodig moeilijk. Het is natuurlijk heel geweldig dat jij nooit beren op de weg ziet en alle opties open houdt. Daar kan menig mens nog van leren! Besef wel dat jij het jezelf dus onnodig moeilijk maakt. Je kunt nu eenmaal niet alles op hetzelfde moment doen/hebben.

4. Laat iemand kiezen

Beetje tegenstrijdig vergelijken met ons tweede puntje, maar in sommige situaties kan het best goed uitpakken. We denken namelijk altijd dat we zelf heel goed weten wat we willen, en wat het beste voor ons is, maar soms kunnen we anderen ook laten kiezen. We hebben het natuurlijk niet over mega grote beslissingen, maar het kan geen kwaad om je partner eens iets van de menukaart te kiezen (bespaart waarschijnlijk een half uur nadenken en googelen wat ieder gerecht precies inhoudt)

5. Luister naar je onderbuikgevoel

We kunnen de pro’s en con’s nog zo helder formuleren, en kunnen met feiten overtuigd zijn dat iets de juiste beslissing zal zijn, maar soms ‘weet’ je gewoon dat iets niet pluis is. Dat onderbuikgevoel heb je niet voor niets. Koester het. Luister ernaar. Het kan je een hoop miserie besparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New Scientist

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme