23 x zo ziet je relatie er echt uit nadat je kinderen hebt gekregen

Relatie Thea Tijssen 2 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Weet je nog hoe je ernaar uitkeek om moeder te worden? Je kreeg een schattige baby, die jullie zo goed mogelijk proberen op te voeden. Maar misschien stond je er toen je zwanger was niet bij stil dat jullie relatie ook zou veranderen. Maar weet je nu: het is zo. Een relatie na kinderen is niet het zelfde.

Natuurlijk is je man (of vrouw) nog steeds de liefste, de knapste en de grappigste. En ja, het is ook de perfecte vader (of moeder) voor jullie kinderen. Maar toch. Je had nooit kunnen bedenken dat er zoveel zou veranderen in jullie relatie.

Verandering nadat jullie kinderen hebben gekregen

In een relatie na kinderen….

1.

…staat je partner niet meer op de eerste plek, hoe verdrietig dat ook klinkt. Maar hij staat wel heel stevig op de tweede plek. Als jullie (niet meer dan) één kind hebben althans.

2.

…kijk je (na een hele dag met je kind) de hele middag uit naar het moment dat je geliefde het huis binnenkomt aan het einde van de dag. Zodat je de zorg voor je baby/peuter even kunt overdragen aan je partner. En daarna mag er geknuffeld worden.

3.

…denk je serieus aan een echtscheiding als je partner grappen maakt over ‘oppassen’ terwijl hij het heeft over een dag thuis zijn met z’n eigen kind(eren).

4.

…ben je weken bezig met het zorgvuldig plannen van een romantisch avondje uit om uiteindelijk thuis op de bank te belanden met een afhaalmaaltijd en drie afleveringen You omdat de oppas heeft afgebeld.

5.

…heb je alleen nog maar geplande ochtendseks. En dan wel op het moment dat de kinderen tv kijken. Om precies te zijn naar Z@pp of Nickelodeon. En dan maar hopen dat er niet ineens een programma verschijnt waar ze ruzie over krijgen en ze dan verhaal komen halen. Want jij hebt liever dat je kind dát ziet, dan wat er bij jullie in de slaapkamer gebeurt.

6.

…houden jullie elkaars hand vast terwijl jullie naar de voetbalwedstrijd van de oudste kijken en lachen jullie ontroerd naar elkaar bij het optreden van jullie jongste op school.

7.

…hebben jullie discussies over 319 zaken, zoals ‘waar gaan we heen op vakantie en wie helpt met het huiswerk’.

8.

…leer je te vergeven – en vergeven en vergeven. Omdat je te moe bent om erover te discussiëren en je weet dat jullie bij hetzelfde team horen, zelfs als jullie naar elkaar schreeuwen in het heetst van de strijd over die 319 plannen.

9.

…voeren jullie hele conversaties in het Engels, tot ineens blijkt dat je kind de helft ervan al verstaat. Niets ontgaat hem meer. Hmmm… toch maar weer die cursus Frans oppakken dan.

10.

…voelt het soms alsof je partner alles fout doet. En dat ga je ‘m waarschijnlijk vertellen ook.

11.

…denken jullie allebei dat jullie álles doen in huis. (En dan nog blijven er ‘onafgemaakte klusjes’ in huis liggen. Da’s knap).

12.

5 eenvoudige manieren om elke dag dankbaar te zijn


…reageer je op de vraag ‘hoe vaak hebben jullie seks per week?’, met: ‘Wat? Elke week?!’

13.

…is het al een wonder als jullie wel een keer seks hebben, dus dat vindt dan plaats zonder uren voorspel. Het gebeurt waarschijnlijk snel en stil. En dat vluggertje kan ook nog abrupt eindigen door een huilende mini op de babyfoon.

14.

…is de kans net zo groot dat seks momenteel even niet meer is dan een mooie herinnering.

15.

…hangt je leven aan elkaar van onafgemaakte zinnen omdat je steeds wordt onderbroken met ‘Mama, weet je wat?’ of ‘Papa, kijk naar mij!’ tot je bent vergeten wat je nou eigenlijk wilde gaan zeggen.

16.

…heb je elke dag een lijstje in je hoofd met wat je kind die dag moet meenemen voor school: maandag zwemkleren, dinsdag gymkleren, woensdag het schriftje van bijles, et cetera. En als je dan op woensdag de school binnenloopt, bedenk je je dat je het schriftje wéér bent vergeten.

17.

…staat je Whatsapp-conversatie met je lief vol met vragen als ‘Hebben we nog chocola?’, ‘Moet ik wijn meenemen?’ en ‘Bij de Etos zijn de luiers in de aanbieding!’. Het toppunt van romantiek…

18.

…val je in slaap op de bank terwijl jullie samen jullie favoriete serie kijken en jij écht wakker wilde blijven. Maar moe is moe. Daar doe je niks aan.

19.

…hebben jullie veel inside jokes – vooral om de grappige dingen die jullie kinderen zeggen en de gekke dingen die andere ouders doen.

20.

…zweren jullie om het tijdens jullie romantische etentje niet over de kinderen te hebben. Om dat na het eerste glas bubbels meteen terzijde te schuiven. WAT EEN STOMME REGEL!!

21.

…zijn de dagen dat je een hele nacht met alleen zijn tweeën in bed ligt op 1 hand te tellen. En dan heb je het over een maand.

22.

…halen jullie samen herinneringen op aan die mooie tijd toen jullie nog met z’n tweetjes waren en denken jullie soms al mijmerend na over ‘later, als de kinderen het huis uitgaan’, terwijl de jongste z’n eigen billen nog niet eens kan afvegen.

23.

…en bovenal houden jullie nog meer van elkaar door het grut dat jullie mooi toch maar samen op de wereld hebben gezet en begeleiden naar een mooi eigen bestaan. Smelt.

Of je je nou in alle punten herkent of in een paar, feit is dat er een hoop is veranderd in je relatie na kinderen.

Je relatie goed houden als je kinderen hebt: dit is het geheim

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme