Met deze 9 tips help je je kind stoppen met duimen

Kinderen Soraya Vogelaar 23 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Al vanaf het allereerste moment dat je kindje er is, vindt het zijn eigen manier om zich geborgen te voelen. Vaak is dit door te duimen of op een speen te zuigen. Het afleren van duimen is een stuk lastiger dan bij een speen. Die duim is er toch altijd en overal. Deze tips kunnen helpen je kind te laten stoppen met duimen.

Tips om je kind te helpen stoppen met duimen

1. Praat erover

Zeg niet direct dat duimen slecht is. Dit kan voor een gevoel van schaamte zorgen. Vooral als het stoppen met duimen niet meteen lukt. Ga in gesprek over waarom er geduimd wordt. Zodra je de achterliggende oorzaak ontdekt hebt, is het ook makkelijker om een oplossing te bedenken.

2. Gebruik pleisters

Maak het duimen lastiger door pleisters om de duimen te plakken. De pleisters vormen een barrière waardoor de neiging onderdrukt wordt. Dit moet je wel een tijd lang volhouden. Het afleren van zo’n gewoonte kost tijd. Als je een keer de pleister vergeet, begint het waarschijnlijk opnieuw.

3. Gebruik kindvriendelijke nagellak met een vies smaakje

De anti-nagelbijtlakjes en lakjes om te stoppen met duimen zijn onder andere bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. De geur en smaak van de nagellak moeten het duimen minder aantrekkelijk maken. Ook dit vraagt om de nodige discipline: lak de nagels elke dag.

LEES OOK: Het is nooit te laat om je dochter deze dingen te leren

4. Geef iets veiligs anders om op te sabbelen

Zoals een lolly. Dit kun je natuurlijk niet te vaak doen want: suikers. Bovendien kan het er ook voor zorgen dat je de verslaving van het duimzuigen vervangt door een nieuwe gewoonte.

5. Geef een vervanging voor het slapen

Als jouw kind vooral ‘s avonds duimt, kan het helpen om de focus te verleggen. Waarschijnlijk duimt hij of zij uit een gevoel van veiligheid en om fijn te slapen. Geef bijvoorbeeld een speelgoedknuffel of een speciale deken waarmee voortaan geslapen wordt.

6. Deel beloningen uit

Net zoals je misschien een beloningssysteem hebt gebruikt bij het zindelijk maken. Kan je het in dit geval ook met een beloning proberen. Iedere keer dat je ziet dat er niet geduimd wordt, geef je bijvoorbeeld een sticker. En dan vooral op de momenten waarop er normaal gesproken wel geduimd wordt. Zo wordt het voor je kind een leuke uitdaging.

LEES OOK: Vanaf wanneer is het oké om je kind ergens mee te laten stoppen?

7. Maak samen regels en afspraken over het duimen

Spreek bijvoorbeeld af dat er niet geduimd mag worden tijdens het avondeten. En dat het daarna een half uurtje wel mag. Breng geleidelijk meer momenten naar voren waarop er niet geduimd mag worden. En verkort de momenten dat het wel mag.

8. Lees samen boekjes over duimen

Het lezen en bekijken van filmpjes en boeken over (het afleveren van) duimzuigen kan een hoop schelen. Goed voorbeeld zien, doet tenslotte volgen. En dit is de periode waarin ze toch het meest leren door plaatjes.

9. Laat de tandarts het ook uitleggen

Soms kan het helpen als de boodschap van iemand anders komt. Vooral als je het zelf lastig vindt. De tandarts kan op een duidelijke manier uitleggen waarom het beter is als het duimen afgeleerd wordt. Soms is het ook fijner om te luisteren naar een ander dan naar papa en mama. Dit is uiteraard wel een optie die makkelijker te doen is als je zoon of dochter al wat ouder is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme