Chantal Anthonio
Chantal Anthonio Kinderen 18 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

5x taboevragen over je zwangerschap mét eerlijke antwoorden

Tijdens een eerste zwangerschap gaat er een wereld voor je open en heb je wel miljoen vragen, ook een paar taboevragen… Hoewel je het misschien gênant vindt om te vragen, ben je wel desperate op zoek naar antwoorden.

Taboevraag #1: Voelt hij de baby als we aan het vrijen zijn?

Het kan een beetje vreemd aanvoelen. En dan bedoelen we niet daar beneden, maar in je hoofd. Je maakt je een beetje zorgen. Het is toch een beetje gek idee als jullie baby daar zit en jullie doen iets intiems met elkaar. Want voelt je partner je kind? Is dat überhaupt mogelijk?

Antwoord: psycholoog en seksuoloog Jolien Spoelstra van Move for motion: “Vrouwen kunnen het spannend vinden om tijdens de zwangerschap seks te hebben. Soms denken ze namelijk dat hun partner met zijn penis de baby kan voelen of zelfs kan beschadigen. Gelukkig is dit geenszins waar! De baby zit goed beschermd in jouw buik, omgeven door vruchtwater, vliezen en de baarmoeder. Hierdoor kan het wel een stootje verdragen en is het onmogelijk dat hij de baby met zijn penis voelt. Ook als hij er zelf van overtuigd is dat zijn penis daar lang genoeg voor is.”

Taboevraag #2: Als je last hebt van obstipatie kun je bij te hard persen ook je baby er per ongeluk uit persen?

Obstipatie; een typische en vooral vervelende zwangerschapskwaal. Tijdens je zwangerschap worden je darmen een beetje lui. En als je niet genoeg aan beweging doet, te weinig vezels eet en niet voldoende drinkt, dan ja, jackpot: harde poep, die je er met geen mogelijkheid uit krijgt. Dus ga je persen, heel hard persen. Maar kan dat eigenlijk wel? Poep je niet per ongeluk je kind veel te vroeg uit?

Antwoord: geen zorgen: je kind zit veilig vast genesteld in je baarmoeder, ingepakt in vliezen voor een potdichte baarmoederwand. Die baarmoederwand gaat pas open als je een paar uur stevige weeën hebt gehad. Dus even hard persen om die harde ontlasting kwijt te raken, kan echt geen kwaad. Hard persen is overigens niet de oplossing om verlost te worden van die harde poep. Het beste is om contact op te nemen met je verloskundige om te vragen wat je kunt doen. Ook een bekkenbodemspecialist kan je een paar goede oefeningen geven, waardoor je zonder hard te persen bevrijd kan worden van die vervelende drol.

Taboevraag #3: poep je altijd als je bevalt?

Nu we het toch over poep hebben. Hoe zit het met je ontlasting als je aan het bevallen bent?

Antwoord: daar kunnen we kort over zijn: de kans dat dat gebeurt is 90 procent. Heel erg groot dus, maar je hoeft je er echt niet voor te schamen, want het overkomt dus bijna iedereen. Je gebruikt bij het persen dezelfde spieren als bij het poepen. Er kan dus soms een beetje ontlasting meekomen. Dat zal niet zo veel zijn en het is niet schadelijk voor je baby. Beetje gênant om te weten, maar op het moment suprême heb je echt wel andere dingen aan je hoofd!

Taboevraag #4: Kun je een postnatale depressie voorkomen?

Als je kind geboren is, verwacht iedereen dat je op een roze wolk zit. Maar helaas, dat hoeft dus niet altijd zo te zijn. Een postnatale depressie kan altijd op de loer liggen. Iets wat nog altijd een beetje een taboeonderwerp is. Kun je een postnatale depressie al voelen aankomen als je zwanger bent?

Antwoord: “Jazeker”, zegt ervaringsdeskundige en post partum specialist Tilda Timmers van Frou Frou Begeleiding. “Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap al bij jezelf aanvoelt of je lekker in je vel zit of juist niet. In het laatste geval is op tijd hulp zoeken in de zwangerschap heel belangrijk. Vaak begint het als een klein sneeuwvlokje, zowel tijdens de zwangerschap als erna, en ontwikkelen de mentale klachten zich steeds verder. Als die sneeuwvlok  is uitgegroeid tot een grote sneeuwbal en deze gaat rollen, wordt het vaak steeds moeilijker. Het helemaal voorkomen is moeilijk, maar op tijd hulp zoeken draagt zeker bij aan verergering van mentale klachten.”

Taboevraag #5: Kan mijn ongeboren kind al plassen en poepen (in mijn buik)?

Poepen gebeurt meestal als hij ter wereld is gekomen. Het kan gebeuren dat je baby door stress van de (naderende) bevalling al poept voordat hij uit je buik is. Neem direct contact op met je verloskundige of gynaecoloog, want het kan grote gevolgen hebben als je nog ongeboren baby in het vruchtwater heeft gepoept. Maar hoe zit het dan met plassen?

Antwoord: het klinkt heel gek, maar ja: je kind kan plassen in je buik. Als je baby in je buik plast, is dat heel normaal. Dat gebeurt ongeveer vanaf de vierde maand van je zwangerschap. Je baby kan dan een beetje slikken. Hij slikt het vruchtwater in en plast dat er weer uit. Klinkt vies, maar er zitten nog geen schadelijke stoffen in, dus geen paniek.

10 bijzondere dingen die je baby in de baarmoeder doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme