Brrrr, dít is volgens een arts de beste temperatuur voor de slaapkamer

Gezondheid Sharon van der Werf 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Waar sommigen van ons het al vaak koud hebben in de slaapkamer, draaien de partners de thermostaat graag nog net iets meer naar standje Siberië. Het resultaat is dat of de een ligt te klappertanden in bed, of de ander met zweetoksels te maken krijgt.

Vanaf nu is er geen mogelijkheid meer tot een discussie wie gelijk heeft, want deze slaaparts vertelt in welke temperatuur je het beste slaapt.

De beste temperatuur voor de slaapkamer

De beste slaapkamertemperatuur is over het algemeen tussen de 15,5 en 19,4 graden Celsius, vertelt Dr. Dasgupta in een artikel op SELF. Persoonlijke voorkeur speelt hierin zeker een rol, maar gemiddeld genomen slapen we dus het beste bij een kamertemperatuur van 18 graden Celsius.

Je lichaamstemperatuur heeft voor een groot deel te maken met je hartslag. Als je in bed ligt hebt je een lage hartslag, waardoor je lichaam afkoelt. Als je overdag bezig bent, heb je een hogere hartslag en dus ook een hogere lichaamstemperatuur. Hierdoor vindt jouw lichaam een koelere slaapkamer prettiger om in slaap te vallen.

In slaap vallen én doorslapen

Overigens gaat het niet alleen om de beste temperatuur om in slaap te vallen, maar juist ook om lekker door te slapen. Tijdens je REM-slaap (het gedeelte van je slaap waarin je vaak droomt) heb je minder controle over je lichaamstemperatuur. Aangezien je meerdere keren per nacht in de REM-slaap terugkeert, is een stabiele temperatuur in de slaapkamer meer dan belangrijk.

Een koelere slaapkamer kan in dit geval dus voorkomen dat je tijdens je REM-slaap wakker wordt omdat je lichaam het te warm heeft.

Heb je het echt te koud in bed?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om het warmer te krijgen in bed zonder aan de thermostaat te draaien.

  • Gebruikers van TikTok hebben ‘m al voorbij zien komen: een arts raadt aan om sokken in bed te dragen, omdat je daardoor sneller in slaap zou vallen. Je leest er hier alles over.
  • Een pyjama. Misschien niet het meest sexy, maar hé, je ligt toch onder de dekens.
  • Een extra deken kan er ook voor zorgen dat je het niet meer koud hebt. Of pak het helemaal luxe aan en investeer in een elektrische deken.

Altijd koud in bed? 5 tips om lekker te gloeien onder je dekbed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme