Huilen op de wc! 5x werkende moeders delen hun ervaringen (en handige tips!)

Lifestyle Valéry de Voijs 6 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Je zwangerschapsverlof zit erop en je mag weer aan de bak. A blessing and a curse. Want hoe leuk het weer kan zijn om je favoriete collega’s te zien, kan het nog een hele uitdaging zijn om de balans te vinden tussen werk en het moederschap. Deze moeders delen hun ervaring.

Van handige tips tot eerlijke bekentenissen: deze moeders vertellen hoe zij het doen.

Werk en moederschap: hoe doen ze het toch?

Laten we eerlijk zijn. We hebben allemaal even gedacht om te stoppen met werken en fulltime met onze kleintjes te spenderen. Nu hebben we die knoop nooit doorgehakt, maar het kost zeker de nodige moeite om ons aan te passen aan deze nieuwe situatie. Deze moeders delen hun ervaringen.

Schuldig

(33): “Ik voel me nog steeds enorm schuldig. In het begin zei iedereen dat het normaal was, maar we zijn twee jaar verder en ik heb het er nog moeilijk mee. Ik sta weleens op het toilet op kantoor te huilen. Ook krijg ik tranen in mijn ogen wanneer ik een foto van mijn man krijg dat ze ‘s middags samen aan de tosti’s zitten. Financieel is het niet mogelijk om te stoppen met werken, maar ik ben wel minder gaan werken.”

Genieten

Sam (29): “Dat zwangerschapsverlof duurde veel te lang. En ik zeg je eerlijk: ik kon niet wachten om weer aan de bak te gaan! Ik miste mijn werk, mijn sociale contacten en mijn hele wereld voelde opeens heel klein. Natuurlijk kon ik genieten van mijn dochter, maar het kriebelde ook weer om aan de slag te gaan. ”

Grenzen stellen

Juul (34): “Ik heb heel erg moeten leren om grenzen te stellen. Voor mijn zwangerschap zat ik vaak tot 10 uur ‘s avonds nog mailtjes te beantwoorden. Ook was ik vaak als laatste op kantoor te vinden, en werkte ik in het weekend nog wat uurtjes door. Ik heb nu geleerd om mijn telefoon uit te zetten, en ga op tijd naar huis. Dat was natuurlijk wel even wennen, en ik heb het een paar keer duidelijk bij mijn collega’s moeten aangeven. Zij waren namelijk gewend dat ik toch altijd online was. Nu is iedereen er wel aan gewend.”

Extra hulp ingeschakeld

Svenja (32): “Ik heb al heel snel extra hulp ingeschakeld. Het was namelijk niet meer te doen. Ik heb twee kleintjes rondrennen, en mijn partner en ik werken fulltime. Dan kun je je voorstellen dat mijn huis al-tijd een zwijnenstal is. Ik vond een schoonmaakster altijd iets voor ‘rijke mensen’ en zag het als een overbodige luxe maar daar ben ik op teruggekomen. We hebben nu wekelijks een schoonmaakster en ik accepteer meer hulp van mijn omgeving. Mijn moeder past vaker op, en ook mijn zus vind het geweldig om met d’r neefjes te spelen. Ik heb geleerd dat ik niet alles alleen hoef te doen.”

Flexibel

Lis (32): “Vlak voor mijn zwangerschap ben ik van werkgever veranderd. Bij dit bedrijf kan ik namelijk zelf mijn tijd indelen en ben ik niet gebonden aan 9-5 werkzaamheden. Ook kan ik vanuit thuiswerken, wat ideaal is met kinderen. Ik werk vaak ‘s ochtends en ‘s avonds zodat ik overdag vrij ben en mijn kinderen van school kan halen en tijd met ze spenderen. Ideaal!”

Ervaar jij weleens vooroordelen over werkende moeders? Zo kun je daar het beste mee delen! 

Deze 5 situaties zijn voor iedere werkende moeder herkenbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme