Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 24 mrt 2019
Leestijd: 15 minuten

Van woonkamer tot wasruimte: schoonmaakhacks per ruimte

Slaapkamer

Je slaapkamer is de kamer waar je in principe alleen maar hoeft te slapen (duh), al kunnen mensen het ook ‘belangrijk’ vinden om daar een fijne ruimte van te maken. De slaapkamer is meestal niet de grootste kamer van het huis, maar er staan vaak wel grote objecten in, een bed en een kledingkast bijvoorbeeld. Objecten die genoeg stof kunnen vangen. Eens in de tijd een grote schoonmaak houden in je slaapkamers is daarom geen overbodige luxe. Met deze hacks wordt het een eitje!

Bed
Ik zal je de details besparen, maar in een ‘vies’ bed is een schrikbarende hoeveelheid mijten aanwezig. Regelmatig je bed verschonen is een must. Een matrasbeschermer is ideaal voor om je matras, deze beschermer neemt namelijk veel lichaamsvocht op dat je ‘s nachts verliest, waardoor het matras – surprise surprise – beschermd wordt. Was vervolgens de matrasbeschermer iedere twee maanden op minimaal 60 graden. Het is hygiënisch om je matras maandelijks om  te keren, keer hem van boven naar onder om, maar keer ook het voeteneind en hoofdeind om. Je kunt ook je matras stofzuigen, dit kun je het beste ook iedere maand doen.

Het is verstandig om minstens één keer per week het beddengoed te wassen op minimaal 60 graden. Dat zorgt er ook voor dat transpiratievocht minder snel doordringt in je matras. Een dekbed wassen gaat makkelijker dan veel mensen denken, het is wel belangrijk dat je checkt van welk materiaal je dekbed is gemaakt. Heb je bijvoorbeeld een donzen dekbed? Dan is het slim om een tennisbal (of meerdere) bij de wasmachine in te gooien, dat zorgt er namelijk voor dat het dons niet samenklontert, waardoor het dekbed lekker luchtig blijft. Met een wollen dekbed moet je wel voorzichtig zijn, deze kun je alleen wassen als er een waslabel aan zit waar op staat dat het kan. Als je het dekbed niet kunt wassen, is het verstandig om hem te laten reinigen. Een vlek op een wollen dekbed kun je verwijderen met groene zeep of ossengalzeep.

Het is ook hygiënisch om de ombouw van je bed regelmatig schoon te maken. Is de ombouw van glad materiaal? Dan kun je het makkelijk schoonmaken met vochtige doekjes en allesreiniger. Ombouwen van textiel kunnen met de stofzuiger worden schoongemaakt.

Vergeet je hoofdkussens ook niet met regelmaat schoon te maken. Hoofdkussens zijn namelijk magneten voor huidschilfers, nagelresten, haartjes en de micro-organismen die zich ermee voeden: huisstofmijt. De meeste hoofdkussens kunnen gewoon gewassen worden in de wasmachine, check het etiket van je hoofdkussen om te kijken wat de ideale wasbeurt is.

Tot slot kun je stof onder je bed niet vermijden, dat gebeurt gewoon. Het beste om dat te ‘voorkomen’ is door regelmatig onder je bed te gaan stofzuigen.

Nachtkastje
Het is belangrijk om je nachtkastje eigenlijk iedere dag schoon te maken. Elke nacht slaap je namelijk vlak naast het nachtkastje. Als je nachtkastje niet stofvrij is, zul je elke avond ongemerkt stof inademen en dat is weer niet goed voor je gezondheid. Dat stofvrij maken kun je gewoon doen met een microvezeldoekje.

Kledingkast
Het is verstandig om je kast bij wisseling van de seizoenen, ook even schoon te maken. De buitenkant van je kledingkast kun je wekelijks schoonmaken met een sopje. Haal een paar keer per jaar de hele kast leeg en zuig hem goed uit, neem vervolgens de kast af met een vochtig doekje en allesreiniger.

Gordijnen + gordijnrails
Gordijnen schoonmaken is best een vervelend klusje, hem één voor één van de  kleine ringetjes halen – best een priegelwerk. Wat blijkt nou? Je kunt ook je gordijnen schoonmaken zonder hem van de rails te moeten halen. Met wodka! Doe wat wodka in een sprayflacon en spray je gordijnen onder. Wodka werkt antibacterieel, dus het haalt alle bacteriën uit je gordijnen.

Merk je dat je gordijnen wat stoef over de rails gaan? Dat kun je snel verhelpen door met een (stompje) kaars over de rails te wrijven. Zo gepiept!

Spiegel
We staan dagelijks voor de spiegel. Of dat nou is om je outfit of the day te bekijken, je make-up aan te brengen of je haar in model brengen. Super vervelend als je spiegel niet goed schoon is. Af en toe boenen zorgt er weer voor dat ie gaat shinen. Dat kun je het betste doen door je spiegel net zo schoon te maken als ramen. Een sopje met heet water en wat afwasmiddel werkt het beste, neem de spiegel af met een microvezeldoek. Zie je wat strepen? Dat kun je weghalen met een natte prop krantenpapier!

Een andere manier is om de spiegel schoon te maken met zwarte thee, als je je spiegel met zwarte/donkere thee insmeert, wordt hij zo weer stralend schoon. Afnemen kan vervolgens met een krant of een doekje die geen stof achterlaat. Let wel op: de thee moet echt zwart zijn, drie theezakjes in je kopje kan prima.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme