Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 24 mrt 2019
Leestijd: 15 minuten

Van woonkamer tot wasruimte: schoonmaakhacks per ruimte

Keuken

Koelkast
Het is verstandig om je koelkast in ieder geval maandelijks van binnen en buiten helemaal schoon te maken. Om te voorkomen dat je koelkast in vervolg gaat stinken kun je dit oplossen door een krant te gebruiken. Door een krant op de schappen in de koelkast te leggen, zorg je ervoor dat vieze geuren worden geobserbeerd, evenals vlekken. Scheelt je weer een volgende schoonmaakbeurt. Vergeet ook de deurrobbertjes niet schoon te maken! Rob Geus zal je dankbaar zijn!

Vriezer
Je vriezer zo nu en dan even helemaal ontdooien en schoonmaken is geen slecht idee. Je kunt het snel ontdooien door een handdoek op de bodem van de vriezer te leggen en vervolgens met een plantenspuit (die je vult met heet water) de binnenkant van de vriezer in te sprayen. Je kunt aan het goedje ook nog schoonmaakazijn toevoegen als je wil. Je kunt dan de ijslaag eraf bikken (wel voorzichtig) met een houten of plastic voorwerp. Als je het niet zo makkelijk kunt verwijderen kun je er nog heet water op sprayen.

Snijplank
Je houten snijplank kan al gauw gaan stinken en vies worden, helemaal als je er graag knoflook en ui op fijnhakt. Dat kun je gemakkelijk oplossen door er na het snijden wat zout op te strooien en er vervolgens met een halve citroen overheen te wrijven. Het zout zorgt voor een scrub en het fruitsap zorgt voor de frisse geur.

Afzuigkap
Het is een plek dat vaak wordt overgeslagen tijdens de grote keukenschoonmaak: de bovenkant van de afzuigkap. En dat kun je beter niet doen, want het is een van de vettigste plekken in de keuken. Met een drupje olie heb je het zo schoongemaakt, wrijf het over de vettige plekken. Ga er vervolgens met een doekje met lauw water overheen.

Prullenbak
Je kunt de vuilniszak nog zo vaak vervangen, er blijft toch een nare lucht hangen in de prullenbak. Dit kun je voorkomen door een droge krant op de bodem van de prullenbak te leggen en hier een klein beetje soda op te strooien. Dit zorgt ervoor dat alle geurtjes worden geabsorbeerd. Ideaal!

Gootsteen
Naast de prullenbak, kunnen er ook nare luchtjes uit de gootsteen komen. Je kunt de gootsteen schoonmaken door een ijsblokjesvorm te vullen met een mengsel van azijn en citroensap. Laat iedere week een aantal blokjes in het putje smelten om de geurtjes tegen te gaan. Azijn zorgt ervoor dat etensresten worden afgebroken en het citroensap zorgt voor de frisse geur.

Gasfornuis
Je gasfornuis is net zo’n ding dat gauw vies kan worden door alle vetspetters. Om het schoon te maken heb je alleen maar ammonia en hersluitbare zakjes nodig. Giet een scheutje ammoniak in een hersluitbaar zakje. Plaats vervolgens onderdelen van je fornuis in de zak en sluit het af. Herhaal dit uiteraard tot je alle onderdelen dat je wilt reinigen in zakjes hebt gestopt. Laat het een nacht zitten. De volgende dag hoef je er alleen maar even met een sponsje overheen.

Magnetron
Door een spons in de magnetron te doen, kun je hem makkelijk schoon krijgen. Doe een natte spons in de magnetron, laat hem 60 seconden aan op de hoogste stand. Gebruik vervolgens een doek en maak de magnetron schoon met de vrijgekomen damp.

Oven
Je kunt een oven makkelijk schoonmaken door in een ovenschaal wat appelazijn en citroen te doen. Alle vetspetters en nare geurtjes zullen binnen no time verdwijnen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme