Verlof voor partners en een extra echo: dit zijn de grootste veranderingen in 2020 als je zwanger bent

Algemeen Rachelle Weiler 14 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Misschien is jouw goede voornemen voor 2020 wel een zwangerschap. Dan hebben we goed nieuws voor je, want er dienen zich positieve veranderingen in 2020 aan voor jou, je partner én je baby.

Als je zwanger bent in 2020, wat verandert er dan zoal voor jou als moeder, voor je partner en voor je baby? Wij zetten de nieuwtjes voor je op een rij.

1. De 13-weken echo

Een grote plus voor je baby, maar waarschijnlijk ook voor jouw gemoedsrust. Vanaf eind 2020 zal de 13-weken echo voor iedereen mogelijk moeten zijn. Deze echo wordt volledig vergoed, en komt samen in het rijtje met de 10- en de 20-weken echo.
De reden dat onderzoekers hebben besloten om een 13-weken echo voor iedereen toegankelijk te maken, is omdat de ervaring leert dat sommige grote, ernstige afwijkingen bij deze zwangerschapsduur al duidelijk te zien zijn op deze echo.
Afgelopen jaren liet je als zwangere vrouw een termijnecho maken op 10 weken, en kreeg je een grote echo op 20 weken, om te checken of je baby helemaal gezond is. Met invoering van de 13-weken echo hopen artsen ernstige afwijkingen sneller te vinden.

Naar schatting zal de 13-weken echo echter niet eerder dan eind 2020 voor alle aanstaande moeders beschikbaar zijn. Wel kan je je verloskundige of behandelend arts hier altijd naar vragen.

2. Aanvullende geboorteverlof

Een heel fijn voordeel voor je partner, maar dus ook voor jou! Vanaf 2020 krijgen partners, naast de week standaard geboorteverlof, ook de mogelijkheid om te kiezen voor 5 weken aanvullend verlof, tegen een vergoeding van 70% van het salaris. Het UWV betaalt deze weken het verlof, die de partner in de eerste zes maanden na de geboorte van de baby moet opnemen. Dit mag verdeeld zijn, dus hoeft niet aaneengeschakeld te zijn. Wel mag het verlof alleen in weken opgeknipt worden.

Het addertje onder het gras? Deze regel gaat pas in voor ouders van baby’s die na 1 juli 2020 worden geboren. Voor die tijd gelden nog de oude regels, namelijk dat partners alleen een week volledig betaald verlof kunnen opnemen.

3. Kinkhoest vaccinatie voor jou als moeder

Nog een van de belangrijke veranderingen in 2020 als je zwanger bent. De vaccinatie tegen kinkhoest. De afgelopen jaren komt kinkhoest weer steeds vaker voor. En dat is een probleem, want baby’s kunnen pas zes maanden na hun geboorte worden ingeënt. Juist deze pasgeboren baby’s lopen het grootste risico. Daarom is het sinds eind vorig jaar mogelijk om je tegen kinkhoest in te laten enten als je nog zwanger bent. De vaccinatie wordt meestal vanaf de 22 weken zwangerschap, tot aan de geboorte gegeven, en is nu opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Het beschermt jouw én je baby in de eerste drie maanden na geboorte tegen kinkhoest.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme