Rapley-methode, kleintjesmethode en Baby-led weaning: dit zijn de verschillen

Kinderen Laurien Bleeker 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoek je een voedingsmethode voor de eerste hapjes van je baby, dan komen rapley-methode, de Kleintjesmethode en Baby-led weaning vast en zeker voorbij. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de Rapley-methode, Kleintjesmethode en Baby-led weaning methodes?

Eerder schreven we al over de Rapley-methode waarbij gepureerde hapjes overgeslagen worden en de baby meteen vast voedsel toegereikt krijgt. Ook de andere methodes voor die eerste hapjes komen ongeveer hierop neer. Toch zijn er wel degelijk verschillen op te merken. We zetten ze voor je op een rij.

De verschillen tussen de Rapley, Kleintjesmethode en Baby-led weaning methodes

Over de Rapley-methode en de Baby-led weaning methode kunnen we heel kort zijn: dit zijn dezelfde methodes om je baby te leren eten. De Rapley-methode wordt ook wel Baby-led weaning genoemd (of andersom). Deze manier van de eerste hapjes aanbieden aan je baby is bedacht door Gill Rapley, schrijver van het boek Baby-led weaning (BLW). Rapley of BLW houdt in dat je baby met de pot mee eet, maar dan aangepast aan de ontwikkeling van je kindje. Zo start je bijvoorbeeld met zachte reepjes avocado of een halve banaan. Je kindje eet dit zelf op met de handjes. Op deze manier leert je baby niet alleen smaken kennen, maar ook texturen. Bovendien ontwikkelt je kindje de fijne motoriek door zelf te eten met de handjes en te leren kauwen.

verschil tussen rapley-methode kleintjesmethode baby-led weaning
Eerste hapjes volgens de Kleintjesmethode

Geen nadruk op eten, wel op het sociale aspect

De Kleintjesmethode, bedacht door kinderdiëtist en lactatiekundige Stefan Kleintjes, werkt precies zo. Met als grote verschil dat het hier niet alleen draait om het eten, maar vooral om het eetmoment. De Kleintjesmethode adviseert om met het hele gezin aan tafel te eten, als een rustig gezinsmoment. Met deze methode biedt je meerdere dingen aan, zodat je kindje de regie heeft over wat het eet en hoe veel. Maar in tegenstelling tot Rapley en BLW wordt geen nadruk gelegd op het eten. Zo geef je geen complimenten wanneer je kindje wat eet. Wel eten jullie als gezin ook mee en maken jullie er een gezellig moment van. Voorleven dus, zodat je baby leert hoe leuk eten eigenlijk is. Bovendien leert je kindje zo ook smaken en texturen kennen en wordt de fijne motoriek gestimuleerd.

Een van de andere verschillen tussen de Rapley-methode, Kleintjesmethode en Baby-led weaning methodes is dat de Kleintjesmethode vooral gericht is op gezond eten. Het liefst biologisch en de eerste maanden geen vlees voor baby’s. Stefan Kleintjes ontwikkelde zelfs een leidraad voor voeding die gegeven kan worden aan je baby per leeftijd.

Meer weten? Hier lees je alles over de Rapley-methode en Baby-led weaning voor je baby en hier vind je alles over de Kleintjesmethode.

Van Zweden tot Kameroen: dit zijn de eerste hapjes van baby’s over de hele wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme