Verstoppertje spelen is goed voor kinderen (en dit is waarom)

Persoonlijk Lisanne de Vaan 30 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Als ik één van mijn meest favoriete spelletjes als kind moet benoemen dan is het toch wel verstoppertje. Bij mijn ouders in de tuin had je de beste verstopplekjes, dus als er vriendinnetjes over de vloer kwamen, zat ik regelmatig tussen het struikgewas. Met knikkende knietjes. Dat dan weer wel.

Speelde je vroeger ook verstoppertje? Die kans zit er dik in. Waarschijnlijk speelden je ouders het ook, nét als je opa en oma back in the days. En nu herhaalt het zich weer bij je eigen kinderen. Conclusie? Verstoppertje is een spel van alle tijden.

Een geliefd spelletje

Het leuke aan verstoppertje is dat het kinderen fascineert van alle leeftijden. Kijk maar naar jonge baby’s, die beginnen te schateren van het lachen als je je handen voor het gezicht houdt en dan ‘kiekeboe’ roept. Dat is eigenlijk ook een soort van verstoppertje. Kinderen die wat ouder zijn en zelfstandig met vriendjes kunnen spelen, gaan zich écht verstoppen binnen en buiten het huis.

Nu weten we uit ervaring natuurlijk dat verstoppertje een leuk en spannend spelletje is. Maar wist je ook dat het goed is voor kinderen om te doen? Er zitten namelijk zowel cognitieve als sociale voordelen aan.

Cognitieve voordelen

Door ‘kiekeboe’ te spelen leren jonge kinderen het concept van object permanentie: het idee dat objecten blijven bestaan, zelfs als ze niet kunnen worden gezien. Ze doen natuurlijk hun handjes voor het gezicht (waardoor ze denken dat jij er niet bent), en als ze dan hun handen wegdoen zien ze dat je er nog wel gewoon bent. Door kiekeboe te spelen leren ze dus dat dingen ook kunnen bestaan als we ze niet zien.

Verbeelding gebruiken

Verstoppertje (waarbij je je hele lichaam uit zicht brengt) zorgt weer voor andere cognitieve voordelen. Het spel moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken (op welke plekken zouden de anderen kunnen zitten?), en keuzes te maken: zal ik verder lopen dan de keuken of is het verstandig om dichtbij de ‘buut’ te blijven?

LEES OOK: Ouders, laat je kinderen meer risico lopen tijdens het spelen

Het denken aan goede verstopplekken – net als het proberen om anderen te vinden – dwingt kinderen ook om strategisch na te denken, en helpt ze bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden. Want was is nou de állerbeste verstopplek in huis? Onder het bed? Of toch op zolder, achter de wasmand?

Wat verstoppertje ze ook heel goed leert (en dan vooral kleine kinderen) is het concept ‘volume’. Als ze net beginnen met spelen denken kinderen misschien nog in het nachtkastje te passen, maar al gauw zullen ze merken dat dit niet gaat. Zo ervaren ze dus wat het volume eigenlijk is.

Sociale voordelen

Prima spel voor de hersenen dus. Maar ook wat betreft sociale skills hebben kinderen er baat bij. Door een spel als verstoppertje leren kinderen om de beurt te spelen (doordat ze de ene keer mogen zoeken en de andere keer mogen verstoppen), en leren ze werken als team.

En wat dacht je van het geduld dat ze nodig hebben voor het spel? Je snapt natuurlijk wel dat het voor jonge kinderen niet makkelijk is om stil te blijven zitten op één plek. Maar omdat ze niet ontdekt willen worden, proberen ze het wél. Een spel als verstoppertje helpt kinderen dus om een gevoel van controle over hun impulsen te ontwikkelen.

Bouwen aan vertrouwen

Je ziet: er zitten genoeg voordelen verbonden aan het spelen van verstoppertje. Er is er nog ééntje die ik wil aanstippen, en dat is het vertrouwen dat kinderen opbouwen door middel van het spel. Hoe zich dat uit? ‘Kinderen moeten geloven dat mensen met wie ze verstoppertje spelen ook echt gaan zoeken en ze niet laten zitten’, zegt klinische psycholoog Carolyn levers-Landis. ‘En ze moeten erop vertrouwen dat de zoeker niet zal kijken en vals zal spelen terwijl ze zich verstoppen.’

Constant met onze kinderen spelen? Dat is helemaal niet zo goed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme