Hoe veilig is het gebruik van een vibrator tijdens je zwangerschap?

Zwanger Valéry de Voijs 9 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Heel leuk die negen maanden zwangerschap, maar wat betekent dat voor je seksleven? Je zult online veel kunnen vinden over seks met je partner als je in verwachting bent, maar wat als je voor de solo ride wil gaan? Hoe veilig is het gebruik van een dildo of vibrator bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap eigenlijk en zitten er ook voordelen aan?

Vibrator tijdens de zwangerschap

We zullen meteen met de deur in huis vallen: voor de meeste zwangerschappen is het veilig om seksspeeltjes te gebruiken. Wanneer jouw zwangerschap ‘normaal‘ verloopt, en er geen verhoogde risico’s zijn, kan het geen kwaad om seks te hebben. Dat geldt voor seks met je partner, maar ook voor masturbatie of het gebruik van een vibrator.

Voordelen van een 0rgasme tijdens je zwangerschap

Sterker nog: het gebruik van seksspeeltjes kan juist heel veel voordelen hebben – ook tijdens de zwangerschap. Vooral wanneer je veel stress ervaart of ‘s avonds plafonddiensten draait, zal een vibrator tijdens je zwangerschap geen overbodige luxe zijn.

  • Slaapkwaliteit: Het is wetenschappelijk aangetoond dat een orgasme je slaapkwaliteit verbeterd. Tijdens een orgasme produceer je namelijk prolactine; het hormoon dat ervoor zorgt dat jij in slaap valt.
  • Stress: Een zwangerschap klinkt heel leuk, maar in de realiteit komt er nog weleens wat stress bij kijken. Op zo’n momenten kan een orgasme uitkomst bieden. Wanneer jij opgewonden wordt maak je namelijk oxytocine aan (oftewel: het hormoon dat je blij maakt).
  • Goed voor je hart: Jawel, het is bewezen; een orgasme is goed voor je hart. Het is wellicht niet zo effectief als een uur in de sportschool, maar volgens wetenschappers schiet je hartslag tijdens een orgasme omhoog. Direct na je climax daalt je hartslag, waardoor je een soort HIIT workout (high intensity interval workout) ervaart.
  • Goed voor je vagina: Wanneer je opgewonden wordt produceer je meer afscheiding, waardoor de elasticiteit vergroot wordt; en laat dit nu net één van de manieren zijn waarop we onze vagina’s gezond houden.
  • Controle over je blaas: Tijdens een orgasme train jij je bekkenbodemspieren waardoor je indirect meer controle hebt over je blaas.

Er zijn zelfs vrouwen die tijdens de bevalling zelf een orgasme ervaren, of die masturberen als pijnstilling. Hier lees je meer over een orgasme tijdens de bevalling.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Verloskundige Britte geeft tips tijdens borstvoeding: ‘Zet een vibrator op de harde plek van de ontsteking’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme