Voedingscentrum legt voedingsadvies voor zwangere vrouwen uit

Algemeen Redactie 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Het Voedingscentrum heeft de uitgebrachte voedingsadviezen van de Gezondheidsraad voor zwangeren vertaald naar de praktijk. Het gaat onder andere om het advies om tijdens de zwangerschap voldoende calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen en meer vis te eten. Foliumzuur en vitamine D slikken blijft belangrijk. Evenals het mijden van bepaalde producten. Veilig omgaan met eten en drinken is voor zwangeren extra van belang.

Gezond en gevarieerd eten

Voor zwangeren is de hoofdboodschap om ook tijdens de zwangerschap zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf.

Zo krijgen vrouwen het grootste deel van de benodigde voedingsstoffen binnen en verkleint de kans op het te veel binnenkrijgen van specifieke schadelijke stoffen.

Met de tool Schijf van Vijf voor jou kunnen vrouwen zien hoe een dagmenu met de benodigde voedingsstoffen eruit kan zien.

7x deze beauty rituelen kun je beter achterwege laten als je zwanger bent

De juiste hoeveelheden vitamines en mineralen via voeding

Voldoende calcium, jodium en ijzer binnenkrijgen is ook een belangrijk aandachtspunt. Calcium zit bijvoorbeeld in zuivel en jodium in brood. IJzer zit in dierlijke producten zoals vlees en vis en in plantaardige producten zoals volkorenproducten en groente.

Zwangere vrouwen kunnen op de website van het Voedingscentrum checken hoe ze voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgen en waarom ze belangrijk zijn.

2 keer in de week vis eten

Zwangere vrouwen doen er goed aan om 2 keer per week vis te eten. Het verlaagt het risico op vroeggeboorte en het is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby. Het gaat dan om 1 keer in de week vette vis zoals zalm en 1 keer in de week magere vis zoals tilapia.

Er zijn ook soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter kunt mijden. Tonijn kun je bijvoorbeeld beter niet nemen. Check de vis waarover je twijfelt in de handige app ZwangerHap.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: wat kun je ertegen doen?

Het belang van foliumzuur en Vitamine D

Foliumzuur en vitamine D slikken is erg belangrijk voor zwangeren. Vrouwen worden aangemoedigd om minimaal 4 weken voor de bevruchting te starten met het slikken van foliumzuur tot 10 weken zwangerschap.

Het verkleint bijvoorbeeld de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje. Vrouwen worden geadviseerd tijdens de hele zwangerschap een vitamine D-supplement te nemen, omdat dit onder andere goed is voor de botopbouw van de baby.

11 x dit wil je weten over zwangerschapsmisselijkheid

Opletten met bepaalde producten

Sommige producten kunnen zwangeren beter niet nemen zoals alcohol en lever. De inname van cafeïne, leverproducten (zoals paté), soja en zoethout kan het beste beperkt blijven.

Daarnaast is het opletten met schadelijke stoffen zoals in sommige soorten kruidenthee. In de app ZwangerHap kun je elk product opzoeken en zien of je het wel of beter niet kunt eten.

Veilig omgaan met eten en drinken

Aandacht voor goede hygiëne, goed bewaren (koelkast op 4 °C) en het goed verhitten van rauwe dierlijke producten is extra belangrijk om infecties met listeria en toxoplasma te voorkomen.

Dit zijn de gekste dingen die vrouwen googelen tijdens hun zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme