Laura Saija
Laura Saija Bevallen 29 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is een cordring? Een baby- én milieuvriendelijk alternatief voor de navelklem

Tijdens de zwangerschap kom je voor veel keuzes te staan, waaronder de manier van het afklemmen van de navel. Traditioneel werd hiervoor de plastic navelklem gebruikt, maar nu komt er een zachter en milieuvriendelijker alternatief naar voren: de cordring. Dit kleine en flexibele ringetje, vervaardigd van biologisch afbreekbaar materiaal.

Wat is een cordring?

Een cordring, ook wel navelstrengring genoemd, is een klein, flexibel ringetje dat wordt gebruikt om de navelstreng van de baby af te klemmen na de geboorte. Hij is gemaakt van natuurrubber.

In plaats van de traditionele navelklem, die meestal van plastic is gemaakt, biedt de cordring een zachtere en minder belastende methode om de navelstreng af te sluiten. Ook wordt de cordring geprezen om zijn milieuvriendelijke eigenschappen. Het ringetje wordt gebruikt om de navelstreng af te klemmen, waardoor de bloedstroom van de placenta naar de pasgeborene wordt gestopt voordat deze wordt doorgeknipt.

Wat is het verschil tussen een cordring en een navelklem?

Het belangrijkste verschil tussen een cordring en een navelklem is het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Terwijl plastic navelklemmen gemaakt zijn van niet-biologisch afbreekbaar plastic, zijn cordrings ontworpen met het oog op duurzaamheid. Dit maakt het een milieuvriendelijker alternatief.

Een ander belangrijk verschil is het gebruiksgemak. De traditionele navelklem kan soms onhandig zijn om aan te brengen en kan bij sommige baby’s ongemak veroorzaken. Daarentegen is een cordring eenvoudig aan te brengen en past het zich aan de vorm van de navelstreng aan zonder knellen. Dit resulteert in een meer comfortabele ervaring voor de baby, wat vooral tijdens de eerste momenten van het leven van groot belang is.

Voordelen cordring?

Er zitten een aantal voordelen aan het gebruik van de cordring. Ten eerste is de de ring een stuk kleiner en zachter. Daarom is hij comfortabeler voor je baby. Hij zit namelijk niet in de weg in de luier en je baby zal hem niet voelen zitten.

Een ander voordeel van de ring is dat hij milieuvriendelijker is dan de plastic navelklem, omdat hij van natuurrubber gemaakt is. Op weg naar een duurzamere wereld is dit een belangrijk aspect om mee te nemen in je keuze.

Ervaring

Lisa, hoofdredacteur van Famme, heeft voor een cordring gekozen bij de geboorte van haar jongste dochter.  “Ik had gezien dat het veel minder groot is en dat het veel minder irritatie geeft dan de navelklem. In het ziekenhuis vonden ze het ook best wel nieuw, de verpleegkundige wist niet hoe ze de cordring moest gebruiken. De verloskundige wist het gelukkig wel.

Over de cordring was ik heel tevreden, je hebt namelijk niet zo’n groot plastic ding dat in de weg zit en irriteert. Je moet alleen wel goed opletten. Hij droogt namelijk helemaal in en je ziet het stompje bijna niet als hij eraf valt. Als je hem wil bewaren moet je dus goed opletten en misschien even zoeken tussen de kleding.”

Waar kun je de cordring kopen?

De cordring zit helaas niet in het kraampakket en wordt ook niet verzekerd. Daarom hebben ze in het ziekenhuis ook standaard een plastic navelklem liggen. Je zal de hem dus van tevoren zelf moeten kopen.

Ziekenhuis of thuis? Je kan niet zonder deze spullen uit je kraampakket

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme