Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kinderen 17 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Weer een kind verdronken: ze verstijven en zinken als een baksteen naar beneden…

Dit weekend postte Najib Amhali op Instagram een bericht waarbij je ziet hoe zijn neefje bijna verdrinkt. Het verdronken Sloterplas meisje staat ons allemaal nog bij en ook dit weekend verdronk een peuter in een sloot. Jaarlijks verdrinken er ongeveer 10 kinderen onder de 9 jaar. Minder dan je zou denken aan de hand van de hoeveelheid nieuws de afgelopen tijd. Famme’s Muriel zag hoe haar twee-jarige zoontje verstijfde toen hij voor ogen in het water sprong.

‘Het is net na de verhuizing in 2013. Met ons hele gezin zijn we verhuisd naar Kaapstad, Zuid Afrika. Een van de (vele) voordelen is dat we in een prachtig huis zijn komen te wonen. Met zwembad. Het zwembad is niet beschermd met een hek. Water en mijn jonge kinderen. Ik heb er een grote angst voor, terwijl ik over het algemeen een vrij relaxte moeder ben die gevaar neigt te onderschatten. Zo niet met water. We bestellen per direct een beschermingshek dat binnen no-time het zwembad omringt. En we maken afspraken om het hekje ALTIJD af te sluiten.

Zinkend als een baksteen

Op die ene dag sta ik met mijn twee jongens bij het zwembad. Ik ben hun zwembandjes aan het omdoen. Tegen mijn 2-jarige zeg ik dat hij naast me moet blijven staan, terwijl ik de bandjes om mijn baby doe. Het ene moment staat ‘ie nog naast me. Het andere moment zie ik hem met de ogen open als een baksteen naar beneden zinken. Hij spartelt niet, hij zwemt niet. Als een potlood zinkt hij naar de bodem. Ik spring er met kleding en al direct in en vis hem op. Proestend en wel staan we samen aan de rand van het zwembad. Ondanks dat er niet echt gevaar was omdat ik er letterlijk bovenop stond, bonst mijn hart in mijn keel.

LEES OOK: 9 fouten die zelfs de voorzichtigste ouder maken bij water.

Ik heb er nog dagen last van, want het maakte me duidelijk hoe ontzettend snel het gaat en dat een kind in een split second verdwenen is. Stel dat je een seconde bent afgeleid in een druk zwembad of bij een plas. Stel dat je je kind uit het oog verliest en een slootje in loopt. Ze verstijven en doen van schrik niks meer.

Neefje verdrinkt bijna

Je ziet het in het filmpje van Najib Amhali op Instagram hieronder, waarin zijn neefje direct verdwijnt in het water en bijna verdrinkt. Gelukkig wordt hij vrijwel meteen gered door een oplettende heldin, genaamd Roos.

Dit is een #waarschuwing voor ouders met kinderen die gaan zwemmen/niet kunnen zwemmen.al staan er 100 mensen bij, neefje bijna verdronken als #held Roos het niet zag @najibamhaliofficial Een bericht gedeeld door Najib Amhali (@najibamhaliofficial) op 13 Jul 2017 om 10:19 PDT

Het toont aan dat water ontzettend gevaarlijk is, maar het toont ook aan hoe ontzettend snel zoiets gebeurt. De moeder van het 5-jarige meisje dat pasgeleden in de Sloterplas verdronk kreeg op social media naast steunbetuigingen een ontzettend bak met ellende en verwijt over zich heen. Ouders die zoiets dramatisch overkomt als het overlijden van een kind doordat er eventjes niet opgelet werd, hebben al levenslang gekregen. Het enige wat zij verdienen is begrip en steun om om te leren gaan met het verlies en het schuldgevoel. Want als we heel eerlijk zijn had en kan het ook ons overkomen.

Eerder schreef ik dat ik mijn derde zoontje bijna een uur lang kwijt was op het strand bij Zandvoort. Doodsangsten stonden we uit, en ook toen had er iets kunnen gebeuren. Dat hij veilig en wel aan kwam lopen beschouw ik nog steeds als een geschenk. Dus laten we alsjeblieft allemaal stoppen met de oohhh’s en de aahhh’s en de ‘dit zou mij nooit overkomen’, want dat is gewoon niet waar.

Het kan iedereen overkomen en vaak genoeg hebben we allemaal een spreekwoordelijk ‘engeltje op onze schouder’, die ons tot nu toe behoed voor het allerergste wat een mens kan overkomen. En dat is zijn kind verliezen.

Kun jij het verdrinkende meisje spotten voordat de badmeester het doet. Bekijk het hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme