Zo help je je oudste wennen aan een baby

Kinderen Laurien Bleeker 10 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Met een baby op komst verandert alles in het leven van je oudste. Waar hij of zij eerst alle aandacht kreeg van jullie, wordt die nu verdeeld tussen je first born en de pasgeboren baby. Iedereen zal zijn of haar plekje weer even moeten vinden in het gezin en deze tips helpen je daarbij.

Wennen aan een baby

Help je oudste kind wennen aan de baby, zorg ervoor dat hij of zij zich betrokken voelt, zodat er uiteindelijk een gezonde relatie ontstaat tussen de kinderen.

Doe het voor

Je kind leert het meeste van wat hij ziet bij jou, dus leg je oudste uit wat de bedoeling is, doe het voor, help hem en betrek hem bij alles wat je doet met de baby. Belangrijk is wel dat je ouderen kinderen niet alleen laat met de baby, die verantwoordelijkheid is te groot voor ze.

Houd altijd een oogje op de baby

Hoe lief je oudere kind ook is voor de baby, houd ze altijd in de gaten als je oudste in de buurt van de baby is. Lief aaien kan snel omslaan in hardhandiger aanraken zonder reden, bewust of onbewust. Zorg dat je oudste kind niet in die situatie terecht kan komen.

Moet je kinderen laten winnen met spelletjes? Een psycholoog legt uit

Zacht aanraken

Leer je kind aan om de baby zachtjes aan te raken, om te aaien. Vertel erbij dat de baby dit fijn vindt en laat zien waar je kindje de baby kan aaien.

Vermijd ‘nee’ roepen

Zie je dat je kind iets te hardhandig omgaat met de baby? Roep dan niet meteen ‘nee’ of ‘stop’ (behalve als dat echt nodig is natuurlijk), maar zeg liever: ‘aai de baby maar zachtjes’ en doe het even voor en samen.

Geef je oudste genoeg aandacht

Je oudere kind kan op dit moment wel wat extra een-op-een aandacht gebruiken. Geef hem die aandacht wanneer de baby slaapt en je ook echt even alle tijd hebt.

Ha! Dit leert jouw oudste kind van de jongste (en niet per se andersom)

Laat je kind helpen

Is je oudste oud genoeg om je te helpen met de baby? Laat hem dan lekker meehelpen met de baby in bad doen, een flesje geven of luier verschonen, een doek of speentje geven en de kinderwagen duwen. Wel alleen als hij of zij dit ook echt leuk vindt.

Focus op je gezin

Maak die eerste periode met de baby niet te veel andere afspraken, ook niet binnenshuis. Wen eerst met het hele gezin aan de nieuwe samenstelling en ga daarna lekker samen op pad en laat rustig aan wat bezoek komen. De verandering van een kindje erbij in huis is voor je oudste kind(eren) al groot genoeg.

Moeders, je oudste kind heeft het moeilijker dan je denkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme