Hele gezin op dezelfde dag jarig: ‘Geprobeerd om de bevalling op te wekken’

Zwanger Laura Saija 15 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Een bijzondere dag voor vader Vanildo en moeder Kim uit Heerjansdam. Beide ouders zijn op 10 september jarig en nu is ook hun zoontje Shiloh op 10 september geboren. De kersverse ouders wilden zelf de bevalling opwekken. “Ik heb elke dag naar hem in de buik fluistert dat hij op de tiende moest komen, hij heeft geluisterd”, vertelt de trotse vader.

Op 6 september was Kim uitgerekend. Als ze op die datum nog niet bevallen is, wordt de kans reëel dat de baby op dezelfde datum als zijn ouders ter wereld komt.

Bevalling opwekken

“We hebben op internet gekeken wat we konden doen om de bevalling op te wekken”, vertelt Kim aan Rijnmond. “Een dag van tevoren hebben we gedanst, gesprongen en pittig gegeten. Of het geholpen heeft weet ik niet, misschien heeft hij gewoon goed naar zijn papa geluisterd”, lacht ze.

Vanildo en Kim krijgen veel reacties op het ‘wonder’. “We krijgen veel leuke reacties van mensen. Ze vinden het erg bijzonder omdat ze dit nooit hebben meegemaakt”, zegt Kim. “We hadden wel gehoopt dat hij op de tiende geboren zou worden, maar dit hadden we niet verwacht.”

Hoe kan je een bevalling opwekken?

Vanildo en Kim hebben op internet gezocht naar manieren op de bevalling op te wekken en ze zijn niet de enige. Het internet staat vol met trucjes om de bevalling op een natuurlijke manier in gang te zetten. Of ze daadwerkelijk zinvol zijn, blijft de vraag. Toch zijn de volgende trucjes het proberen waard.

Pittig eten

Een van de meest bekende tactieken is de bevalling opwekken met pittig eten. Door pittig eten gaan je darmen rommelen. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat je baarmoeder gaat samentrekken.

Seks

Tijdens de seks kan het dat je oxytocine aanmaakt en dit kan samentrekkingen in je baarmoeder op gang brengen. Ook sperma is een bijzonder goedje. Dit helpt namelijk bij het rijpen van de baarmoederhals. Als de vliezen eenmaal gebroken zijn, wordt seks afgeraden omdat er dan een verhoogde kans is op infecties.

Wandelen

Trek de wandelschoenen maar aan, want dit kan zomaar de bevalling opwekken. Als je een pittige wandeling maakt, doet de zwaartekracht de rest.

Voetreflexmassage

Bepaalde drukpunten onder je voeten zouden weeën op gang kunnen brengen. Mocht het niet helpen, een voetmassage is op punt van de zwangerschap zeker geen straf.

Thee

Er zijn verschillende soorten theeën die het proberen waard zijn. Ten eerste kun je frambozenblad thee drinken om je baarmoeder klaar te stomen voor de bevalling. Ten tweede zou vrouwenmantelthee helpen omdat de stof tannine de baarmoeder doet samentrekken en zo de bevalling kan opwekken.

Acupunctuur

Deze techniek kun je vanaf 36 weken proberen. Een wekelijkse behandeling kan ervoor zorgen dat de bevalling soepeler verloopt en gemiddeld twee uur korter duurt.

Dadels

Rondom dadels en bevallingen bestaan veel verhalen en mythes. Zo wordt er gezegd dat vrouwen die veelvuldig dadels eten tijdens de zwangerschap, een ontsluitingsfase van zeven uur minder hebben.

Castorolie

Deze zogenaamde wonderolie zou de bevalling op gang kunnen brengen door de prostaglandinen die de olie bevat. Dit zijn hormonen die de baarmoeder rijpen voor de bevalling. Daarnaast is castorolie ontzettend laxerend. Je baarmoeder kan reageren op deze prikkeling van de darmen. Gebruik deze olie nooit als je korter dan 37 weken zwanger bent, en altijd in overleg met je verloskundige!

Meer over het natuurlijk opwekken van je bevalling lees je hier.

Veelgestelde vraag: kan iedere vrouw een vaginale bevalling aan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme