Julia: ‘Mijn zoon viel direct op zijn hoofd met zijn valrugzak om’

Columns Julia van Buuren 12 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer baby’s beginnen met het ontdekken van de wereld en zich gaan optrekken, vallen ze vaak. Ook Julia’s zoon Isaiah van negen maanden oud valt regelmatig. Een nieuwe uitvinding moet daar een passende oplossing voor bieden, namelijk de valrugzak. Maar dit werkt in de praktijk toch minder goed dan gedacht, merkt Julia al snel.

“Vanaf het moment dat mijn zoon kan kruipen gaat hij alle kanten op en dat gebeurt met, jawel, vallen en opstaan. Kruipen, zitten, optrekken; hij laat vol trots zien dat hij al deze vaardigheden bezit.

Alles ontdekken

Mijn zoon is erg nieuwsgierig en wil overal heen en alles zien en ontdekken. Uiteraard ook vaak de dingen die juist niet geschikt zijn voor hem. Wat erin resulteert dat mijn vriend en ik voortdurend achter hem aanlopen, voordeel daarvan is dat wij zo ook aan onze beweging komen.

Maar na de zoveelste val dacht ik: dit kan kan toch niet goed zijn? Opa’s en oma’s vertelden ons dat alle kinderen zo groot zijn geworden en dat het hoofd wel tegen een stootje kan, maar ik vond het toch geen prettig idee. Dus toen ik erachter kwam dat er zoiets als een valrugzak bestaat, vond ik dit een hoopvolle gedachte.

De valrugzak

Oké ik geef het toe, ik ben wel geïnfluenceerd. Myriam Ahmadi deelde namelijk op TikTok een dagvlog waarin haar zoon een valrugzak om had en ik was gelijk om. Het ziet er schattig uit én het biedt bescherming voor het hoofd van je kind. Want, eerlijk is eerlijk, het idee dat je kind een zachte landing kan maken na een val is een geruststellend idee voor een moeder. En dus besloot ik het internet af te struinen op zoek naar de juiste valrugzak voor mijn zoon.

@myriamahmadi

A day in my life as a mom with my 8 months old baby boy ❤️@organixnl Wij zijn sindskort overgestapt naar de biologische opvolgmelk van Organix en tot nu toe heel tevreden over! #parents #parentsoftiktok #momlife #momtok #vlogtiktok

♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) – SUNNY HOOD STUDIO

Webshops staan vol met verschillende valrugzakken. ‘U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw kind zich bezeert. Het kussen absorbeert vallen en voorkomt dat het hoofd een harde vloer raakt.’ En: ‘De babytrainer is een geweldig hulpmiddel om uw kleine op weg te helpen met het leren lopen’, zijn teksten die erbij staan vermeld. Dit was precies wat ik zocht. Ik bestelde de bijen-variant en wachtte met smart tot hij binnenkwam.

‘Hij had een flinke klap gemaakt en had veel pijn’

En daar was hij dan eindelijk, de valrugzak. Ik deed hem om bij mijn zoon en hij stond beeldig. Gelukkig was hij verstelbaar en kon ik hem strak op zijn rug binden. Hij leek het geen probleem te vinden en kroop verder met zijn bijenrugzak om.

Toen mijn schoonouders bij ons thuis waren, vertelde ik vol trots over de valrugzak en hoe blij ik ermee was. Ik deed hem om bij mijn zoon om het te demonstreren. Hij kroop nog geen twee meter en trok zich omhoog aan de tafel. Voor ik het wist viel hij naar rechts en belandde hij met een flinke kracht met zijn hoofd op de harde vloer. Hij viel dus op zijn hoofd met zijn valrugzak om. Dit was niet de demonstratie die ik voor ogen had. En toen was het krijsen geblazen. Mijn zoon had een flinke klap gemaakt en had veel pijn.

Lachen om de valrugzak

Arme Isaiah werd door ons getroost en even later konden we er al om lachen. Baby’s gaan alle kanten op en doen wat ze willen. Er zijn dus ook geen regels bij het vallen. Het is een handige uitvinding, zo’n valrugzak. Maar dan moet je je baby wel trainen om altijd achterover te vallen.

Bron: Eigen beeld

Je baby leren lopen? Dit zijn de do’s en belangrijke dont’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen