Michelle (33): ‘Na mijn zwangerschap zag ik opeens allemaal kale plekken op mijn hoofd’

Persoonlijk Laurien Bleeker 8 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Haaruitval na de zwangerschap is iets wat veel vrouwen ervaren. De een in mindere mate dan de ander. Michelle werd voor het eerst moeder en genoot van de tijd met haar kleintje. En van haar volle bos haar die ze bij haar zwangerschap had gekregen. Tot het moment dat ze in de spiegel keek en kale plekken ontdekte.

Michelle (33): “Tijdens mijn zwangerschap was mijn haar prachtig. Een volle glanzende bos haar dat gewoon elke dag mooi zat. Voordeel van de hormonen die door je lijf gieren denk ik. Waar ik minder bewust van was, was dat die haren natuurlijk wel een keer gingen uitvallen. En dat gebeurde ook.

Na een fijne bevalling werd onze dochter geboren. Toevallig ook met een goede bos haar, helemaal geweldig natuurlijk. De eerste weken genoten we met z’n drietjes en kreeg ze veel complimenten over haar haartjes. En dan keken mensen naar mij en snapten ze wel waar die bos vandaan kwam. Dus ook ik werd overladen met complimenten en dat deed me goed.

Ik ontdekte allemaal kale plekken op mijn hoofd

Na een maand of vier merkte ik dat ik wat meer haaruitval had. Vooral na het borstelen bleef er een flinke bos haar achter in de borstel. Ik maakte me er niet echt druk om, want dit had ik voor mijn zwangerschap ook wel. Ik borstel mijn haar namelijk niet dagelijks, maar eigenlijk alleen na het wassen en dat doet ik maximaal twee keer per week.

Toen ik die week mijn haar nog een keer gewassen had, zat het doucheputje vol met haren. En ook de borstel zat weer vol. Nadat mijn haren eenmaal droog waren, keek ik eens goed in de spiegel en schrok me rot! Ik had allemaal kale plekken op mijn hoofd… Ik barstte in tranen uit en heb even heel hard gehuild. Zal vast ook nog met de hormonen te maken hebben gehad, maar ik schrok er zo van dat ik mijn tranen niet kon bedwingen. Vervolgens heb ik de verloskundige gebeld met de vraag of dit door de zwangerschap kon komen. Ze vertelde me inderdaad dat het vaker voorkomt en eigenlijk ook altijd weer terugkomt.

Dat was in ieder geval beter nieuws, maar het feit bleef dat ik echt zichtbare kale plekken had. En donker haar, dus verbergen was lastig. In die periode droeg ik vaak een hoed. Ik ben daarna heel goed voor mezelf gaan zorgen, heel gezond gaan eten, ik dronk veel water en slikte extra vitaminen die de haargroei bevorderen. Na een paar weken zag ik babyhaartjes verschijnen op de kale plekken.

Het is geen wereldprobleem, maar wel vervelend

Op dit moment ziet mijn haar er een beetje gek uit, want het haar groeit dus terug op die plekken, maar dat is korter dan het haar dat er wel nog zit. In overleg met mijn kapper laat ik nu een iets ander model knippen waarbij het hopelijk minder opvalt. Ik weet dat het geen wereldprobleem is, maar het is toch op z’n minst wel heel vervelend en wil het delen om andere moeders die dit ook hebben te laten weten dat het haar echt weer terug komt.”

6x wat niemand je vertelt over je vagina ná de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme