20 x onvervalste oerhollandse jongensnamen én wat ze betekenen

Kinderen Sophie Nortier 9 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

De reacties op het lijstje 25 x ‘gewoon mooie jongensnamen’ varieerden van ‘mooie namen, leuke inspiratie!’ tot ‘meen je dat nou, noemen mensen hun kind echt zo?’ En ook: ‘die van ons staan er niet op, want wij hebben ze echt Hollandse jongensnamen gegeven’.

20x Hollandse jongensnamen

Bedankt voor de tip! Daarom gaan we nu dus even back to basic, terug naar het Hollandse oergevoel. Met als resultaat: een mooie reeks Hollandse jongensnamen. Want wat je van ver haalt is uiteindelijk nooit zo lekker als datgene wat de boer niet kent, toch? (of zoiets).

1. Joep

Om af te trappen met een mooie, oud-Hollandse naam met een ietwat religieuze betekenis: ‘God zal toenemen’. In de lijst van de SVB staat ‘ie over het afgelopen jaar op plek 78 en is daarmee 293 keer aan een ventje gegeven.

2. Noud

Oorspronkelijk afkomstig van Arnoud. Maar nu komt de aap uit de mouw: Noud is vele malen populairder. Die staat namelijk op de 25e plek, terwijl Arnoud de lijst helemaal niet haalt (wat betekent dat er minder dan 25 baby’s deze naam hebben gekregen in 2020). De betekenis is gelijk: adelaar.

Mais oui, mon ami! Dit zijn 10 fijne Franse jongensnamen die je niet zo vaak hoort

3. Kees (of Cees)

Zo’n typische naam die een tijdje ‘uit de gratie’ was, maar de laatste jaren bezig is aan een comeback. Met een k (Kees) staat ‘ie op de 328ste plek; Cees heeft het afgelopen jaar de lijst niet gehaald.

4. Maas

Een bijzondere betekenis: tweeling. Superstoere naam, maar het afgelopen jaar wel vrij zeldzaam. Slechts 53 ventjes kregen deze Hollandse jongensnaam.

5. Bas/Bastiaan/Sebastiaan

Bas stond vorig jaar op de 241ste plek, Sebastiaan is 652ste en Bastiaan is van de drie het minst populair, want die haalde de lijst niet. Bas, Bastiaan en Sebastiaan betekenen allemaal hetzelfde: ‘aanbeden’.

30 x oerhollandse meisjesnamen die je tegenwoordig niet vaak hoort

6. Bram

Vader van veel. Waarschijnlijk een verbastering van het Bijbelse Abraham en dus niet zo oerhollands als anderen in dit lijstje. Maar voor deze keer rekenen we ‘m goed. En uit deze rij zonder twijfel een van de meest populaire: hij staat namelijk op de 35ste plek – er werden er vorig jaar 458 geboren!

7. Gijs

Op de redactie is Gijs een van de favorieten, en ook van een heleboel andere papa’s en mama’s: hij staat namelijk 57ste op de 2020-ranglijst. Betekenis: ‘stralende pijl’ en ‘helder’.

7. Pieter

Van oorsprong niet een heel Hollandse jongensnaam, maar afkomstig van het Griekse woord petros. Dit staat voor ‘rots’ en staat dan ook symbool voor betrouwbaarheid. Deze betrouwbare ventjes werden het afgelopen jaar wat minder vaak geboren dan voorheen, want hij staat op nummer 224 in de lijst, met 142 Pietertjes,

8. Harm/Harmen

Een mooie naam die ‘heldhaftige krijgsman’ betekent. Wil je weer even origineel zijn, dan kun je voor deze stoere jongensnaam gaan, want hij stond afgelopen jaar niet in de lijst.

9. Pijke

Oké, we zeggen er eerlijk bij dat we werkelijk waar geen idee hebben wat niet-Nederlanders van deze naam maken, maar Pijke is een mooi Hollands exemplaar van een jongensnaam, die ‘rots’ en ‘bewezen’ betekent. Desalniettemin niet overmatig populair– want ook Pijke heeft de lijst niet gehaald.

10. Hidde

Met z’n 175ste plek op de lijst geen firm favourite meer, maar wel erg leuk. Hoewel de oorspronkelijk niet helemaal Hollands is – meer Germaans. De oorspronkelijke naam is mogelijk Hild geweest, dat ‘strijd’ of ‘moedige held(in)’ betekent.

11. Daan

De meest populaire uit de lijst, want deze Hollandse jongensnaam bekleedt de 15e plek in 2020. De naam is afgeleid van Daniël, wat ‘God is mijn rechter’ betekent. Welke overigens een stukje minder populair is tegenwoordig, met een 130ste plek in de lijst.

12. Bart

Betekenis: zoon van de aarde. Al was dit jarenlang een graag geziene naam op geboortekaartjes, het afgelopen jaar kwamen er maar 31 Bartjes ter wereld.

13. Obbe

Vinden wij persoonlijk een geweldige naam, van oorsprong Fries. Bijzonder: de Nationale Verzekeringsbank vertelt ons dat er in heel 2020 geen enkele jongen met die naam geboren is. Kan iemand asjeblieft het tegendeel bewijzen?

14. Niek

Deze ‘overwinnaar van het volk’ heeft (nog) niet het namenregister overwonnen: er werden er vorig jaar 166 geboren (#184). Iets ‘hipper’ misschien is Nicky, maar dan ben je niet meer zo oerhollands bezig.

Italiaanse jongensnamen: Dit zijn de 30 allermooiste!

15. Hendrik

Over echt oer- en oudhollands gesproken, in dat kader scoort Hendrik hele hoge ogen. Betekenis: heerser van het thuisland (daar ga je al). Positie: 259. Aantal nieuwe Hendrikjes in 2020: 124.

16. Gerben

Van dit lijstje een van de minst populaire, wellicht deels te wijten aan het feit dat ‘ie – zoals stiekem ook een aantal andere namen in deze serie – tamelijk lastig uit te spreken is over de grens. We vinden ‘m niet in de lijst terug, helaas.

17. Sybren/Syb

Friese namen: je moet ervan houden (wij wel). Betekenis: zwaard van de overwinning. Maar helaas ook geen plek in de lijst. Met andere woorden: als je kleine Syb in een winkelcentrum kwijtraakt en vervolgens heel hard zijn naam roept, kun je er donder op zeggen dat hij de enige is die reageert. Ook niet onbelangrijk om mee te nemen in de overweging.

18. Pim

Wij kunnen er niks aan doen dat je bij de naam Pim al snel aan een cocktail denk (en ja, daar hoort nog een extra ‘m’ bij, ik weet het) – maar Pim is een onvervalst fijne Hollandse naam. Betekenis: ‘de wilskrachtige beschermer’. Als jouw Pim vorig jaar geboren werd, dan zijn er 194 andere jongens in het land die dat na kunnen zeggen.

50x De kortste en stoerste jongensnamen

19. Stef

Op de 188ste plek in de populariteitspoll. Maar ook Stefan komt in het repertoire voor. Betekenis valt te herleiden naar ‘kroon’, ‘krans’ en ‘gekroond’. Of Stefan van oorsprong echt een Hollandse naam is, valt trouwens nog te bezien.

20. Willem

Hallo Willem, hallo ‘wilskrachtige beschermer’! Hoeveel van jullie hebben er niet een opa Willem, of vrienden en vriendinnen met een opa die zo heet? En die associatie komt heus niet alleen door ‘de Show van Ome Willem’, maar simpelweg doordat het nou eenmaal enkele decennia geleden een intens populaire jongensnaam was.

Dat is het nu aanzienlijk minder, met slechts een 114de plek. Toch geen gekke score: vorig jaar kregen 230 nieuwe Willems een Nederlands paspoort.

20 bijster bijzondere meisjesnamen voor je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme