Redactie
Redactie Kids 16 nov 2016

25 x mooie Engelse meisjesnamen

Een introductie is eigenlijk niet meer nodig. Dit zijn wat ons betreft hele leuke Engelse meisjesnamen. Waarbij we meteen aantekenen dat de oorsprong van de namen niet altijd zuiver Engels is, maar daar moet je je maar even overheen zetten.

Engelse meisjesnamen

1. Jamie

Afkomstig van James (prachtige Engelse jongensnaam, trouwens), en kan op veel manieren gespeld worden, en bovendien aan zowel jongens als meisjes gegeven worden. Bovenstaande – Jamie – is niet de meest voor de hand liggende Engelse spelling trouwens, dat zou eerder Jaimy, Jamey of Jaime zijn. Betekenis: ‘knap’ of ‘hij die de hiel greep.’ Vorig jaar werden er 17 Jamie’s geboren, tegenover 21 Jaimy’s. Ook leuk: Jamie-Lee.

2. Indy

Om maar meteen een relatief zeer populaire erin te gooien: Indy. Terug te vinden op de 107de plek in de ranglijst, goed voor 141 nieuwe Indy’s in 2015. Betekenis: ‘mooi’ of ‘schitterend’.

3. Lucy

De Engelse moeder van Loes of Loesje, en de naam betekent letterlijk ‘licht’. Geliefd, maar ook niet té: terug te vinden op #216 – wat vorig jaar omgerekend neerkwam op 60 nieuwe Lucy’s.

4. Alicia

Een van de meest mooie Engelse meisjesnamen is Alicia. Nadat ik in mijn jongere jaren de clips van Aerosmith zag, was ik op slag fan van Alicia Silverstone. Dat heimelijke gevoel is altijd gebleven, niet in het minst omdat Alicia een waanzinnig mooie naam is, die ‘van adel’ betekent. Vonden ook de 57 ouders die hun dochter vorig jaar Alicia noemden.

5. Charlie

Deze stond hoog op ons lijstje, voor zowel een jongetje als een meisje. Afkomstig van het ietwat plechtige Charles. Er werden vorig jaar 74 meisjes-Charlie’s geboren tegenover 55 jongens met de naam. Charles, Charlie en Charlese beteken allemaal ‘kerel’, ‘flink’ of ‘vrije man’. Maar desalniettemin vinden wij het ook een prachtige meisjesnaam.

Geen Engelse meisjesnamen, maar jongensnamen? LEES OOK: 25 x prachtige Engelse jongensnamen

6. Kate

Betekent letterlijk ‘puur’ of ‘maagdelijk’ – afkorting van Katherine. Natuurlijk denken we ook allemaal aan de Britse koningin-to-be, maar grappig genoeg heeft de naam naast iets koninklijks, ook iets heel speels en stoers .

7. Pip of Pippa

Nou, vooruit, Kate’s zusje dan ook maar weer, maar alleen omdat de naam – een verbastering van Philippa – relatief zo populair geworden is in Nederland de laatste jaren. Nieuwe Pip’s: 108. Nieuwe Pippa’s: 43.

8. Marly

Nederland verwelkomde vorig jaar 69 nieuwe Marly’s. Welkom!

9. Jade

De jade is officieel een groene edelsteen, die trouwens ook geelgroen of paars kan zijn. Vorig jaar goed voor exact de 100ste plek op de ranglijst, met dank aan 147 nieuwe Jade’s in Nederland.

10. Lynn

Met bijna 500 nieuwe Lynn’s was de naam vorig jaar de 13de meest populaire meisjesnaam in Nederland. En terecht: Lynn is een prachtige naam, overal ter wereld uit te spreken en kan niet tot iets geks afgekort worden. Er kan hoogstens wat verwarring over de spelling ontstaan (Linn, Lin, Lyn?). Betekenis: ‘beeldschoon’.

11. Zoe of Zoey

Prachtige betekenis: ‘leven’. Zoey is uitzonderlijk populair in de VS (#23) – in Nederland iets minder – Zoey vinden we terug op de 200ste plek; Zoe op de 727ste.

LEES OOK: 30 x oerhollandse meisjesnamen

12. Megan of Meagan

Volgens de overlevering is Megan de Welsche (als in: uit Wales) afkorting van Margaret. De betekenis van Megan is ‘parel’, en in Nederland komt de naam tegenwoordig behoorlijk vaak voor – 85 keer – goed voor de 165ste plek op de ranglijst. Meagan is minder populair: die kwam slechts 16 keer ter wereld vorig jaar.

13. Jill

Komt van Gillian – en dat betekent officieel ‘de jeugdige’. Jill heeft datzelfde onschuldige, want dat betekent letterlijk ‘meisje’. Een populaire naam, want vorig jaar stond Jill op de 44ste plek van de ranglijst – goed voor 262 nieuwe afgevaardigden. Daarnaast ook 12 nieuwe Jillian’s en 2 nieuwe Gillian’s.

14. Ashley

Kun je op verschillende manieren schrijven, waaronder bijvoorbeeld Ashlee of Ashleigh. Betekenis: ‘bos van essenbomen’, oorspronkelijk van een Engelse plaatsnaam: ‘ash tree clearing’. Tot de jaren ’70 was het vooral een jongensnaam, nu veel meer een meisjesnaam. Vorig jaar waren er 56 Ashley’s (en 3 Ashleigh’s) met een roze mutsje op, tegenover geen enkele jongens-Ashley’s.

15. Joy

Terug te vinden op de 172ste plek van de ranglijst, goed voor 80 nieuwe Joy’s in 2015. De betekenis laat zich gemakkelijk raden: vreugde, blijdschap. Ook mooi: Joya.

16. Liv

Een van de populairste meisjesnamen van het moment – terug te vinden op de 21ste plek in de lijst – omgerekend waren dat 429 nieuwe Liv’s vorig jaar. Betekenis: beschermer.

17. Hailey

De naam Hailey betekent officieel ‘held’ en vindt haar oorsprong in de Keltische namen, maar dan gespeld als Hayley. Gespeld als Hailey redde ze het vorig jaar tot de top 100 (#92): er werden maar liefst 167 Hailey’s geboren in Nederland. Gespeld als Hayley waren het er ‘maar’ 24.

18. June

In Nederland is het ondenkbaar dat je je kind naar een maand vernoemt, met als enige uitzondering April, maar ook die naam hoor je niet vaak – er werden er vorig jaar slechts 4 geboren. Nee, dan June, die mooie naam hoor je aanzienlijk vaker – er werden er in 2015 maar liefst 56 geboren. Oorspronkelijk komt de naam van de maand trouwens van de Griekse godin Juno.

19. Olivia

De eerste die de naam zo spelde was William Shakespeare in 1602, in het stuk ‘Twelfth Night’. Men denkt dat hij het van Oliver of Oliva afleidde, en dat is natuurlijk niet een hele gekke gedachte. Oliva betekent ‘olijf’ of ‘olijfboom’ in het Latijn. In Nederland is de naam heel populair onder meisjes: terug te vinden op de 28ste plek, wat neerkomt op 370 nieuwe Olivia’s vorig jaar (dat is er elke dag eentje).

20. Ivy

Ook Ivy schopte het tot de top 100 van populairste meisjesnamen in 2015 – tot #96 om precies te zijn met 154 nieuwe naamdragers tot gevolg. Er zijn twee betekenissen, wat mij betreft kies je zelf welke je het meest aanspreekt: ‘wijn’ of ‘klimop met gele bloemen’ Grappig weetje: in Australië een van de meest populaire meisjesnamen.

21. Amy

Betekenis: ‘geliefde’, het is namelijk de Engelse vorm van het Franse ‘aimée’. In Nederland bijzonder geliefd, want een trotse 41ste plek op de lijst, dankzij 282 nieuwe Amy’s in 2015.

22. Loren of Lauren

In het Engels worden ze op beide manieren gespeld, maar in het Nederlands is de tweede spelling – met ‘au’ – eindeloos populairder. Ter vergelijking: er werden in 2015 in Nederland 278 Lauren’s geboren (#43) versus 8 nieuwe Loren’s (#1175). Betekenis: (gekroond met) laurierblad.

23. Fay of Faye

Hoe je deze naam doorgaans uitspreekt, is ook meteen de betekenis: ‘fee’. Zonder de ‘e’ op het eind is overigens populairder – er werden 197 Fay’s geboren tegenover 92 Faye’s.

24. Lizzy

Een van de leukste Engelse meisjesnamen is volgens de redactie toch echt Lizzy! Vonden ook 230 ouders van kinderen die hun dochter in 2015 Lizzy noemden. Want ja, Elizabeth voluit is ook weer zo’n hele mond vol, nietwaar? Betekenis: ‘gewijd aan god’.

25. Nora of Norah

Een mooie trotse hekkensluiter, want dat is wat de naam betekent: ‘trots’. Kan uiteraard met of zonder ‘h’ aan het eind en is van oorsprong trouwens een Ierse naam. Zonder ‘h’ is de populairste: 407 nieuwe vertegenwoordigers erbij in 2015 (#24) versus 256 nieuwe Norah’s (#46).

Klopt, we zijn de prachtige Engelse meisjesnamen als Emily, Jaylinn, Chloé, Chloë, Gayle, May en nog vele andere vergeten. To be continued dus!

Bron hoofdfoto: baileysblossoms

Reageer op artikel:
25 x mooie Engelse meisjesnamen
Sluiten