Is brandnetelthee gezond? We delen 4 voordelen van deze theesoort

Gezondheid Sharon van der Werf 15 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Vroeger liep je als kind met een grote boog om de brandnetels heen (want zijn we niet allemaal eens in een bos brandnetels gevallen, en au!), en nu gaan we je vertellen dat het drinken van brandnetelthee gezond is. Klinkt tegenstrijdig, maar de voordelen van deze kruidenthee liegen er niet om. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Ben jij team thee, of ga je toch liever voor zwarte koffie? Als je niet kunt kiezen tussen beiden, dan vind je dit artikel misschien ook wel interessant: Zwarte koffie vs. groene thee: welk van de twee is gezonder?

Is brandnetelthee gezond?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: brandnetelthee is gezond. En niet zo’n beetje ook. Op Fitsociety vonden we de ingrediënten van brandnetelthee en dat is een behoorlijke waslijst aan goede vitamines en antioxidanten:

  • Eiwitten (vergelijkbaar met spinazie)
  • Vitamine A,B,C,D en K
  • Calcium (relatief veel t.o.v. andere groen bladige groenten)
  • Magnesium (relatief veel t.o.v. andere groen bladige groenten)
  • IJzer
  • Silicium
  • Kalium
  • Flavonoïden (sterke antioxidanten)
  • Carotenoïden (antioxidanten)

Daarnaast bevat brandnetelthee geen cafeïne, wat erg prettig is voor mensen die moeilijk in slaap kunnen vallen. Je kunt dus zonder problemen een kopje thee voor het slapen gaan drinken – iets wat bij koffie soms nog wel een probleem kan veroorzaken.

4 voordelen van brandnetelthee

1. Vochtafdrijvend

Brandnetelthee heeft een vochtafdrijvende werking. Dat betekent dat de thee de doorloop van urine stimuleert, en afvalstoffen in jouw lichaam sneller weggespoeld kunnen worden. Ook als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, zou een kopje brandnetelthee per dag kunnen helpen om je minder opgeblazen te voelen.

Last van een opgeblazen gevoel? Zo kom je er vanaf (en voorkom je zelfs het probleem)

2. Brandnetelthee is goed voor je immuunsysteem

Een kopje brandnetelthee bevat antioxidanten en een hoge concentratie vitamine C. Dat versterkt je immuunsysteem en zorgt er dus voor dat je minder snel vatbaar bent voor virussen en griepjes.

Tip: heb je last van hooikoorts? Brandnetelthee bevat het stofje antihistamine, wat een natuurlijk medicijn tegen hooikoorts zou zijn. Het zal de klachten niet doen verdwijnen, maar wellicht worden je jeukende ogen en loopneus er wel wat minder door. Toch mooi meegenomen.

3. Ontstekingsremmend

Je zou het niet denken van de prikkende plant, maar de brandnetel heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Zo zou brandnetelthee verlichting kunnen bieden bij spierpijn en hoofdpijn, en wordt de plant al heel lang ingezet als natuurlijke pijnstiller.

4. Goed voor je huid

Bij punt 1 vertelden we je al dat brandnetelthee helpt bij het uitscheiden van afvalstoffen in je lichaam. Dat is niet alleen goed voor ín je lichaam, maar dit ga je ook terug zien aan jouw huid. Daarnaast is aangetoond dat brandnetelthee de talgproductie in de huid reguleert, waardoor je een onrustige huid onder controle kunt krijgen.

Een stralende, egale huid krijgen? We delen 6 tips die je gaan helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fitsocietyholistik

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme