Handig overzicht: welk gewicht heeft je kind gemiddeld per leeftijd?

Kinderen Rachelle Abbas 29 jun 2020
Leestijd: 21 minuten

Overgewicht

Overgewicht is steeds vaker een probleem bij kinderen, maar wanneer is je kind te zwaar en hoe voorkom je dat? Te zwaar wegen is niet gezond voor je kind. Niet alleen wanneer hij of zij jong is, maar ook op latere leeftijd zal je kind meer moeite hebben om de overtollige kilo’s in bedwang te houden.

Hoog geboortegewicht

Het kan voorkomen dat sommige baby’s een hoger geboortegewicht hebben dan gemiddeld. Als een baby wat forser oogt, kan dat te maken hebben met de volgende factoren:

Overgewicht

Of er bij je kind sprake is van overgewicht, hangt af van verschillende oorzaken. Je moet namelijk rekening houden met de groeifase waarin hij of zij zit. Daarbij tellen de leeftijd van je kind en het geslacht ook mee. Via het Voedingscentrum kun je door middel van een leeftijdsafhankelijke BMI-meter checken waar jouw kind zich ongeveer begint.

Voor kinderen tot 2 jaar heeft het berekenen van de BMI niet veel zin. Ze ontwikkelen zich volop en maken veel lichamelijke veranderingen mee. Je kan pas vanaf 6 jaar het gewicht van je kind goed beoordelen op eventueel overgewicht. En baby die iets meer spek op het been heeft kan bijvoorbeeld op latere leeftijd veel slanker zijn en vice versa.

Dit kun je doen

  • Hoeveel groenten eet jouw peuter eigenlijk per dag? Stel zijn menu samen en check of jouw peuter genoeg groenten binnenkrijgt. Deze tips kunnen je misschien helpen.
  • Als je kind te zwaar is, is het belangrijk dat je samen met je kind een gezonde leefstijl aanneemt. Daar heeft je kind de rest van z’n leven profijt van. Beweeg bijvoorbeeld lekker mee met je kind. Verzin spelletjes in huis en buiten waarbij je kind moet bewegen en zoek samen een sport uit of een andere leuke hobby waarbij je kind niet op de bank blijft hangen. Breng hem op de fiets naar school in plaats van met de auto. Alle beetjes helpen. Daarnaast is gezond eten natuurlijk ook erg belangrijk.
  • Chips, chocolade en koekjes zijn niet echt gezonde tussendoortjes voor je kind. Word daarom wat creatiever met fruit en groenten. Er gaat wat meer tijd in zitten, maar je kind geniet er net zo erg van Wat dacht je van een lekkere verse smoothie? Of maak een fleurige groenteprikker met tomaatjes, worteltjes en stukjes komkommer?
  • Het is niet alleen gezonder voor je kind dat hij niet te dik is, maar een gezond gewicht zorgt ook voor meer zelfvertrouwen. Kinderen met overgewicht vallen helaas toch nog vaak buiten de boot op school. Als je kind zelfverzekerder is, maakt hij ook makkelijker contact met zijn leeftijdsgenootjes en kan hij zich beter ontplooien. Een gezond gewicht kan hierbij helpen.

Meer lezen: Wat als je kind meer weegt dan gemiddeld? Alles wat je moet weten over overgewicht bij kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme