Is het wel of niet goed als je kind vaak alleen speelt?

Kinderen Maaike Kooijman 27 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Heb je een kind dat vaak alleen speelt, dan is de kans groot dat je je gelukkig prijst. Weinig dingen zijn vermoeiender dan een kleuter hebben die je constant moet vermaken (speeltuin, zwembad, binnen spelen, speeltuin…) en die je aan één stuk door vragen stelt. Nee, dan liever een kind dat je wat Lego geeft en dat dan uren zoet is. Maar kan het ook slecht zijn als je kind vaak alleen speelt?

Een kind dat vaak alleen is, kan immers ook eenzaam worden en zich minder goed sociaal ontwikkelen.

Voordelen als je kind vaak alleen speelt

Toch hoef je niet zo snel alarm te slaan, zijn deskundigen het eens. Vooral als ze een drukke dag of week hebben gehad, is het heel normaal als je kroost zich even afzondert.

“Als ze hard hebben gewerkt om allerlei regels te volgen op school, hebben ze even tijd en ruimte nodig om zelf een omgeving te kunnen creëren die helemaal naar hun zin is”, zegt kinderpsycholoog Bobbi Wegner tegen mindbodygreen.

Must read: Waarom het zo belangrijk is om kinderen ongestoord te laten spelen

En dat niet alleen: ze hebben hun me-time ook nodig voor een goede ontwikkeling van hun brein. Sommige dingen kunnen ze zelfs alleen leren als ze in hun ééntje zijn. Daaronder vallen bijvoorbeeld fantaseren over van alles (wie doet het niet?), maar ook zelf uitvinden hoe bepaalde dingen werken en natuurlijk gebeurtenissen verwerken. Kortom, alleen spelen maakt kinderen zelfstandig functionerend.

Kijk er ook vooral niet van op als je kind in zichzelf praat tijdens het spelen: dat zijn vaak gewoon de gedachten die wij ook hebben in ons hoofd, maar dan hardop uitgesproken. Meestal heeft dat helemaal niks met eenzaamheid te maken.

Nadelen als je kind vaak alleen speelt

Zeker als jij ook introvert bent, is de kans groot dat je kind het gewoon fijn vindt om alleen te zijn met zijn gedachten. Probeer dat te respecteren, door het toe te laten om vaak alleen te spelen. Als je afspraken met vriendjes of vriendinnetjes gaat forceren, slurpt dat alleen maar energie.

Maar als je merkt dat je zoon of dochter zich echt oncomfortabel voelt in de buurt van leeftijdsgenoten, is het wel goed om daar een gesprek over te hebben. Het zou zomaar kunnen zijn dat je kind een beetje sociale faalangst heeft; je kunt hem of haar dan helpen door bijvoorbeeld samen leeftijdsgenootjes aan te spreken in de speeltuin.

Misschien ben je niet introvert, maar heb je sociale angsten

Een minder voorkomende reden is dat ook kinderen kunnen kampen met kleine of grote psychische problemen. Die zijn op jonge leeftijd vrij makkelijk op te lossen, maar dan moet dat natuurlijk wel gebeuren.

Handig: Montessori-methode: speelgoed dat je kind al spelenderwijs helpt te leren

Andere redenen

Het kan ook zijn dat het mogelijke probleem niet bij je kind ligt, maar bij andere kindjes. Pesten gebeurt helaas nog steeds regelmatig, en kan ervoor zorgen dat sommige kinderen worden buitengesloten.

Heb je het vermoeden dat er zoiets speelt, bijvoorbeeld omdat je kind ook regelmatig verdrietig uit school komt, probeer daar dan zo vroeg mogelijk achter te komen en er iets aan te doen.

Is je kind verlegen? Zo help je jouw kind vriendjes te maken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen