Van kolven met de hand tot een voorraad opbouwen: alles wat je wilt weten over kolven

Kinderen Rachelle Abbas 15 apr 2019
Leestijd: 11 minuten

Hoe werkt kolven met de hand?

Als je van plan bent om te gaan kolven, hoef je niet per se een kolfapparaat aan te schaffen. Je kunt ook kolven met de hand. Waarom je ervoor zou kiezen? Het kost je niets en je kunt het altijd doen. Het enige dat je nodig hebt zijn je handen én je borsten. Laten die nou alle vier aan je vastzitten. 😉

Het voordeel van met de hand kolven is dat je vaak vettere melk krijgt en dat deze manier het meeste lijkt op hoe je kindje uit je borst drinkt. In plaats van dat een apparaat de melk uit je borst zuigt, zorg jij met je hand dat je de melk eruit perst.

Met de hand kolven doe je door middel van een speciale techniek. Door middel van de juiste bewegingen breng je het toeschietreflex op gang, waardoor je je borst leeg kan maken. Deze techniek kun je heel makkelijk oefenen:

Zo kun je met je hand kolven
Voor kolven met de hand heb je een opvangbakje nodig. Je gebruikt twee handen om je borst mee af te kolven, dus zorg dat je in een ruimte zit waarbij je makkelijk je melk kwijt kan in dit bakje.

Maak met je handen een C-vorm en pak je borst vanaf de zijkant vast. Druk met je duim en vingers ietsje in je borst en verplaats ze in één beweging naar je borstkas. Breng je vingers naar elkaar toe en trek een beetje, maar niet te hard. Als deze beweging blijft herhalen zal er uiteindelijk vanzelf melk uit je tepel stromen.

Met de hand kolven is een tijdrovend iets, vaak duurt alles bij elkaar een dik halfuur. Houd hiermee dus rekening als je niet thuis, maar op een andere plek moet kolven. Zorg er daarnaast voor dat het opvangbakje, het flesje en vooral je eigen handen goed schoon zijn. Lukt het niet? Probeer je goed te ontspannen en masseer je borsten voorafgaand aan het kolven. Je borsten opwarmen met een kruikje of warme doek kan ook helpen de melk goed te laten stromen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme