5x Zomerse ideeën om met moedermelk te doen

Kinderen Sherita Jager 9 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Er gaat niets boven een heerlijk slokje moedermelk, vinden de meeste baby’s. Maar met warme temperaturen en extra dorst is het best wel eens lekker om die lauwwarme melk een upgrade te geven. Maar hoe? Met deze recepten geef jij een creatieve draai aan je moedermelk, en bezorg je jouw kleintje een onvergetelijke zomer.

Een lekker koud glas moedermelk

Wie verlangt er nu niet naar een verfrissend drankje met zomerse temperaturen? Koude limonade, een biertje of gewoon heerlijk koud water met ijs. De babyversie van een zomers drankje is een koud glas melk, maar let op: niet elke baby vindt het lekker dus wees niet teleurgesteld als je baby het niet wilt drinken. En laat je niet gek maken, want je hóéft je baby geen koud drinken aan te bieden. Hoe warm het ook is, de temperatuur van jouw melk is perfect voor elk seizoen, hoe warm of koud het ook is.

Moedermelkijsjes

Ja je leest het goed: Moedermelkijsjes zijn het ultieme. En het is ook best logisch, want moedermelk kun je gewoon invriezen, dus waarom zou je er geen ijsjes van maken? Doe de afgekolfde moedermelk in kleine ijsvormpjes, of vries de melk in een vormpje met speen en al in. Gezond en supermakkelijk. Ook handig bij doorkomende tanden!

Moedermelkshake

Als jouw kleintje al eet, kun je de lekkerste milkshakes maken met jouw melk. Gooi er zachte en niet zure fruitsoorten doorheen, zoals banaan. Let op dat je niet te veel fruitsoorten mixt voor een lekkere shake. Voor een jonge baby is één nieuwe smaak per keer meer dan genoeg. Als je liever voor een smoothie gaat, kies dan een bananensmoothie. Gebruik een bevroren banaan met moedermelk om een heerlijke traktatie te creëren. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om pas met bijvoeding te beginnen als een baby 6 maanden is.

Moedermelk tegen hitte uitslag

Moedermelk wordt niet voor niets het vloeibare goud genoemd. Niet alleen is het supergezond, maar ook kun je het gebruiken voor allerlei huidproblemen. Luieruitslag, eczeem of ontstoken ogen, maar ook huis- tuin- en keukenhitte uitslag kan worden verholpen door er wat moedermelk op te smeren.

Let op: geef je kind genoeg te drinken

Als jouw baby alleen nog moedermelk binnenkrijgt, is het tijdens warme dagen extra belangrijk om op verzoek te voeden. Zorg ervoor dat je de borst vaak genoeg aanbiedt bij warm weer, zodat je baby genoeg de gelegenheid krijgt om z’n dorst te lessen. Sommige baby’s drinken liever vaker, maar kleinere hoeveelheden. Kijk dus niet op de klok bij het voeden. Geef je kind daarnaast geen water, want jouw melk is altijd beter dan water. In moedermelk zit veel vocht, maar daarnaast zitten er ook nog veel belangrijke bestanddelen in. In water zit verder niets. Moedermelk bestaat voor ruim 85% aan water en is dorstlessend genoeg.

Meer over moedermelk:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme