Zie jij groen van jaloezie? Zo ga je er het beste mee om!

Mind Valéry de Voijs 17 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Jaloezie: we zijn het allemaal weleens. En die vriendin die heel hard roept dat ze nóóit jaloers wordt? Trust me… die is waarschijnlijk nog het vaakst jaloers van ons allemaal. Maar waarom voelen we deze vervelende emotie toch? En nog belangrijker: hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

Het is waarschijnlijk één van de meest vervelende emoties die we kunnen voelen, en toch laten we het toch (te vaak) gebeuren. Als je niet op tijd ingrijpt kan jaloezie omslaan in afgunst en verbitterdheid, en daar wordt niemand mooier van.

Jaloezie

Of je nu jaloers bent als jouw vent met andere vrouwen flirt, of op die vriendin die wél een leuke relatie heeft en jij ieder weekend met een saaie date zit opgescheept. Tijd om deze emotie dus even onder de loep te nemen

1. Weet waar het vandaan komt

Misschien een tikkie confronterend, maar sta eens stil waar die jaloezie vandaan komt. Als je jaloers bent op een collega die het nét iets beter doet, ben je dan ook niet stiekem onzeker of ontevreden over je eigen werkprestaties? Of vind je je werk stiekem helemaal niet leuk, en projecteer je je ontevredenheid op je collega’s? Hoe het ook zij: alleen jij kunt die ontevredenheid oplossen.

2. Praat erover

Als jij groen aanloopt van jaloezie als jouw partner weer eens met die jonge serveerster flirt, kan het alleen maar helpen om dit met hem te communiceren.

Open & kwetsbaar

En dan niet op een aanvallende manier. Probeer hem op een eerlijke, open, en kwetsbare manier uitleggen wat dit met je doet. Er is namelijk een verschil tussen amicaal en vriendelijk zijn tegen andere vrouwen, of jou respectloos behandelen en je voor schut te zetten

Anoniem: ‘Hij maakte misbruik van mijn onzekerheid en liet me gebroken achter’

3. Maak het positief

Als jij jaloers bent kan dat enorm veel energie kosten. Het is een hele nare, zware, en negatieve emotie die je hele humeur kan verpesten. De volgende keer als jij jaloers bent, probeer je jaloezie juist te bedanken.

Inspiratie

Door dat jij je jaloers voelt, betekent dat alleen maar dat je iets aan jezelf (of je leven) mag verbeteren, waardoor je er uiteindelijk alleen maar beter door wordt. Ben jij jaloers omdat je vriendin wel een strakke gespierde buik hebt, en jij ontevreden bent over je eigen vetlaagje? Bedank deze emotie: het gaat dé drive zijn om jezelf die sportschool in te sturen!

4. Kijk naar het groter geheel

Om maar even bij die vriendin met die platte buik te blijven. Je kunt wel heel jaloers zijn op haar lichaam, maar sta ook eens stil bij het groter geheel. Zij heeft misschien wel een plattere buik, maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat ze ook een leukere relatie, baan, gezin, huis of levensstijl heeft.

Ben dankbaar

Ben daarom dankbaar voor de dingen die je wél hebt. De volgende keer als jij jaloers bent, en je bewust bent dat je iets níet hebt: denk dan aan al die andere dingen die je wel hebt. Een dankbaar hartje brengt je heel veel.

Ai! 7 tekenen dat jouw beste vriendin jaloers op je is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme